27. mai fra kl. 12.00 på Litteraturhuset i Oslo

Tidsskriftdagen 2025

Vi ønsker velkommen til nok en innholdsrik og spennende Tidsskriftdag, full av faglig innhold, spennende debatter og samtaler, interessante folk og aktuelle temaer. Dagen avrundes med en skikkelig feiring og fest når vi kårer Årets tidsskrift 2025 og deler ut priser til flere som fortjener honnør og gode ord for sitt tidsskrift. Tidsskriftdagen er åpen for alle og vi ønsker medlemmer, tidsskrifter, skribenter, frilansere, presse og alle slags venner og kjente i feltet hjertelig velkommen.
Ønsker du en matbit, kaffe eller å være med på festen, vil vi gjerne ha påmelding.

PROGRAM

12.00 Dørene åpnes, kaffe og en matbit

12.30 Åpning av Tidsskriftdagen

Foto: Ingrid Aas

Velkommen

Nana Rise-Lynum, styreleder i Norsk Tidsskriftforening, ønsker oss velkommen og gir praktisk informasjon.

Foto: Jenny Langlo

Ord i rytme

Eirik Havnes gir oss en kunstnerisk åpning av dagen. Havnes er komponist og musiker, tekstforfatter, poet, scenekunstner og flere andre ting.

.

12.45 - 13.15 Er kulturtidsskriftene for papirnostalgiske?

De fleste norske kulturtidsskrifter utgis fortsatt på papir. De fleste har også digital tilstedeværelse, for eksempel gjennom mer eller mindre profesjonelle nettsider, sosialeedier, nyhetsbrev mm. Men nettsidene viser i stor grad tilbake til og bygger på papirtidsskriftet, noe som antyder at "papir først" er prioritert. Hvilke konsekvenser har en slik måte å tenke på for tidsskriftets utvikling som medium? Er det dette som er hele kjernen i utfordringene vi diskuterer når det gjelder kulturtidsskriftene, eller er det papirutgavene som egentlig er redningen og det vi må hegne om?

Foto: Marius Beck Dahle,

Panel: Bjarne Riiser-Gundersen, samfunnsredaktør Morgenbladet,  Sofie B. Ringstad,  redaktør Contemporary Art Stavanger
Ordstyrer: Nils Lahlum, forlagssjef Scandinavian University Press/Aschehoug

13.30 - 14.10 KI-knasking og KI-knep

Tallause kunstige intelligensar knaskar rundt på nettet etter informasjon. Rettsbelagde norske leksikon og tidsskrift inneheld språk og kunnskap av høg kvalitet som gjer dei freistande å fråtsa i. Korleis vernar vi oss mot å bli misbrukt av KI-ane? Kan vi det? Vil vi det? Kva har vi sjølve lov å dela med ein KI? Og kva for KI-knep og -verktøy bør tidsskriftredaksjonar ta i bruk? 

Vi har fått KI-ekspert og sjefredaktør i Store norske leksikon (SNL) Erik Bolstad på scenen til å svara. Ifølje LinkedIn elskar han svære datasett, har leia utviklinga av yr.no og har jobba med ulike nettenester heile sitt profesjonelle liv, mellom anna i NRK.

Foto: Erik Dyrhaug og Morten Bjerk

Medlemmar og andre kan sende inn spørsmål på førehand til Arne Olav Hageberg, står for utspørringa.  I tillegg vil han be Bolstad om ein status på konflikten mellom SNL og ChatGPT-eigaren OpenAI. Nettknaskeroboten deira lasta nemleg ulovleg ned artiklar frå SNL 30 millionar gongar berre i fjor!
Send spørsmål til ao@bokogbibliotek.no.

.

14.10 - 14.30 Gespenster: Kunstens ånd som ytring og motstand

Foto: Privat

Vi blir bedre kjent med det kunstner- og forfatterdrevne tidsskriftet Gespenster, som inneholder skjønnlitterære, essayistiske og visuelle bidrag og gis ut to ganger i året. Gespenster er interessert i det lille tidsskriftet som ytringsform, tuftet på vennskap og en tro på styrken i å være sammen, og å skape felles forståelse og motstand mot kreftene som truer alt vi tror på.

Vi snakker med redaktørene Paal Bjelke Andersen, Beate Petersen og Stian Kristensen om oppstart, redaksjonens arbeid, om å lage «et tidsskrift basert på vennskap», om lanseringene og responsen.
Samtaleleder: Guro Kleveland, redaktør Ballade

14.30 - 14.45 Tidsskrifttale

Foto: Siw Pessar

V/Jonas Bals, rådgiver i LO, historiker, fagforeningsmann og forfatter

15.00 - 15.30 Når er tidsskriftet på sitt beste?

Når er et tidsskrift ordentlig godt? Når får vi tidsskrift-fot og kjenner at det svinger? Hvor profilerte må skribentene være, hvor mye betyr komponeringen av tidsskriftet, hva er x-faktorene for en vellykket tekst? Hvilke kvaliteter er vi på jakt etter, og er vi enige om hva som er bra? I panelet sitter to tidsskriftredaktører og et av medlemmene fra Årets tidsskrift-jury, og de vil fortelle om hvordan de jobber for å skape kvalitet, og når de kjenner de får det til.

Foto: Kai Flatekvål, Fredrik Bjerknes,

Panel:  Martin Årseth er redaktør i Syn og Segn, og tidlegare journalist i Klassekampen, Therese Bjørneboe, Cand.Philol. UiO, kritiker, journalist, redaktør for Norsk Shakespearetidsskrift og Trond Haugen, forsker ved Nasjonalbiblioteket, jurymedlem for Årets tidsskrift

Ordstyrer: Roman Linneberg Eliassen, redaktør for Prosa og styremedlem i Norsk tidsskriftforening

15.30 - 16.00 Blir alt bare verre for tidsskriftene?

Foto: Gaute Hareide

Presentasjon av "levekårsundersøkelse" for tidsskrift. Forskerne  Lars Julius Halvorsen og Paul Bjerke ved Høgskulen i Volda har undersøkt og sammenlignet økonomien i tidsskrifter i 2017 og 2025 og finner bl.a. at 40 prosent har ulønnet redaktør. De vil også orientere om ny ordning for tidsskrift i bibliotek, og hva slags data som mangler for å få et helhetlig bilde av situasjonen.
                                                                                       Er det bare snøflekker igjen av
                                                                                       tidsskriftfeltet, slik det er hevdet?

16.15 - 16.45 Fortid og notid for all framtid

Nasjonalbiblioteket (NB) har ansvar for lagring og arkivering av norske tidsskrift, både digitalt og på papir. Men tek dei alt? Kva er vekke i historia sitt mørke? Kva må dagens redaksjonar passa på, og kor blir alt av, ikkje minst alt dette digitale som blir «hausta»?

Og sjølv om NB gjer mykje, gjer dei ikkje alt. Kva med fagtidsskrifta, er dei internasjonale forlagshusa trygge nok forvaltarar av norsk intellektuell arv? For ikkje å snakka om tidsskrifta sine feedar på sosiale medium og sånt. Kor blir det av desse biprodukta? Og så har vi jo alt det andre, det som ikkje er ferdig redigert og publisert og som utgjer tidsskrifta sine arkiv. Må framtidas medieforskarar famla i blinde blant personlege dropbox-kontoar og USB-pinnar med utdatert formatering?

Fotografer: Marte Haraldsen, Universitetet i Oslo, Nasjonalbibllioteket, Morten Bjerk

Panel: Heidi Meen, redaktør i tidsskriftet Aksess, Sissel Furuseth, professor i Nordisk litteratur ved UiO og Jonny Edvardsen, leiar Senter for kulturarvdigitalisering ved Nasjonalbiblioteket

Ordstyrar: Arne Olav Hageberg, redaktør Bok & bibliotek

16.45 - 17.00 Tidsskriftdagen illustrert

Foto: Adrian Nielsen

Tegneserieskaper Kjersti Sunneva Moen følger Tidsskriftdagen og live-tegner folk og fe underveis. Nå får vi se resultatet.

Moen er en prisbelønt illustratør og tegneserieskaper som tegner røft og naivt om det morsomme og det melankolske.

17.15 Prisutdeling: ÅRETS TIDSSKRIFT 2025

Først blir det litt bobler og mingling, deretter deler juryen ut prisen Årets tidsskrift og andre priser. Generalsekretær Bente Riise intervjuer vinnerne.

18.30 Middag og fest

Musikalsk innslag: Arne Olav Hageberg, Hans Marius Graasvold  m.fl.


Arrangementet er støttet av Kulturrådet, Norsk Journalistlag, Bergesenstiftelsen, Pressens faglitteraturfond, Fritt Ord og Edda Presse AS.

Arrangør: Norsk tidsskriftforening

Powered by Labrador CMS