2022

Redaktør: Håvard Melnæs
Grafisk designer: Anders Kolberg

Juryens begrunnelse:
Årets vinner har klart noe som ikke er vanlig for norske tidsskrift: å sette fotavtrykk utenfor landets grenser. 

Redaktør: Astrid Sverresdotter Dypvik
Design og illustrasjonar Björk Bjarkadóttir

Juryens begrunnelse:
Syn og Segns visuelle uttrykk byr ikke på store fakter, tidsskriftet er heller lavmælt i sin tilnærming til leseren.

Redaktør Fredrik Rysjedal
Design for papirmagasin Aud Gloppen og Laila Mjøs
Design for nettmagasin Magnus Nyquist
Utgis av Tegnerforbundet

Juryens begrunnelse:
Enhver har rett til å nyte kunst, står det i artikkel 27 i FNs menneskerettserklæring. Og det er nettopp det Numer bidrar til. 

Redaktør Thomas Brodahl 
Redaksjon: Haakon Bekeng-Flemmen, Vigdis Evang, Sarah Hervé, Ragni Indahl, Joel Johansson, Emil Johnsen, Ellen Krefting, Else Marie Lingaas, Britt Medalen Nilsen, Truls Petersen, Espen Schaanning, Idunn Victoria Rostøl, Thale Sørlie, Thomas Østerhaug, Endre Ugelstad Aas

Juryens begrunnelse:
Prisen for språk og formidling skal gis til en kandidat som særmerker seg med godt språk og særlig god formidling til et allment publikum. 

Juryen har bestått av Geir Arne Skomsøy (leder), Designfaglig rådgiver - Vidar Røeggen, Seniorrådgiver Universitets- og høgskolerådet - Andreas Wiese, Rådgiver - Ellen Krystad, Tekstkonsulent i Gyldendal Norsk Forlag - Cecilia Ekstrøm, Leder HumSam-biblioteket ved Universitetet i Oslo

Prisen er støttet av Tidsskriftforeningen, Norsk journalistlag og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

PM: Josimar er Årets tidsskrift 2022

 

Fotballtidsskrift Josimar får prisen Årets tidsskrift for sin kritiske journalistikk og avsløringer om korrupsjon, hvitvasking og ukultur. Tidsskriftet når bredt og skårer høyt også internasjonalt, mener juryen i Norsk tidsskriftforening. De har også gitt priser til Syn og Segn, Numer og Arr Idehistorisk tidsskrift. Prisutdelingen skjer på Bakgården i Oslo 28.april. Juryen har bestått av Geir Arne Skomsøy (leder), Ellen Krystad, Cecilia Ekström, Vidar Røeggen og Andreas Wiese.

Vi legger ved juryens begrunnelser, kontaktinformasjon og innstillingen til hovedprisen. Redaksjonen i Josimar er på reportasjereise i Quatar, men redaktør Håvard Melnæs kan treffes på mobil.

 

Juryens begrunnelse: Årets tidsskrift: Josimar

Redaktør: Håvard Melnæs
Grafisk designer: Anders Kolberg

Årets vinner har klart noe som ikke er vanlig for norske tidsskrift: å sette fotavtrykk utenfor landets grenser. Mediene dekker gjerne dette temaet med utgangspunkt i underholdningsjournalistikkens enkle grep og altfor sjeldent slik som her, med dyp kjærlighet og hardtslående kritikk. Når fotballmesterskap tildeles diktaturer, korrupsjonen brer om seg og anlegg bygges på slavekontrakter er tidsskriftet der og kaster lys over alle mørke kroker. Men kjærligheten til spillet får også god plass, med hyllest til Der Bomber og Diegos siste dribleraid. Formatet sprenges med den fantastiske dokumentaren «Spillet om Mikel». Årets tidsskrift er Josimar. 

 

Juryens begrunnelse: Design og Layout: Syn og Segn

Redaktør: Astrid Sverresdotter Dypvik
Design og illustrasjonar Björk Bjarkadóttir

Syn og Segns visuelle uttrykk byr ikke på store fakter, tidsskriftet er heller lavmælt i sin tilnærming til leseren. Omslaget gir et klart og enkelt anslag om temaets aktualitet. Typografien og de luftige sidene gir leselyst, ro og pustepauser når artiklene fordøyes. Billed-dramatiseringen reflekterer tekstens innhold og vekker leserens interesse. I Syn og Segn er innholdet kongen og designet hans ydmyke tjener – det visuelle grepet er tydelig, men likevel umerkelig til stede. Dette tidsskriftet bekrefter munnhellet om at god design er så lite design som mulig. 

 

Juryens begrunnelse: Faglig formidling og evne til å nå egen målgruppe: NUMER

Redaktør Fredrik Rysjedal
Design for papirmagasin Aud Gloppen og Laila Mjøs
Design for nettmagasin Magnus Nyquist
Utgitt av Tegnerforbundet

Enhver har rett til å nyte kunst, står det i artikkel 27 i FNs menneskerettserklæring. Og det er nettopp det Numer bidrar til. Gjennom engasjerende tekster og et tilgjengelig format lokker tidsskriftet både den innvidde og den uinnvidde inn til en lærerik og spennende kunstopplevelse. De lekne lederspaltene viser veien inn, og den vakre formgivningen og de varierte illustrasjonene holder leseren fanget til siste side. 2021-årgangen av Numer viser frem norsk tegning, illustrasjon og bokkunst i all sin sprelske mangfoldighet. Numer begeistrer og imponerer.

 

Juryens begrunnelse: Språk og formidling: ARR Idehistorisk tidsskrift

Prisen for språk og formidling skal gis til en kandidat som særmerker seg med godt språk og særlig god formidling til et allment publikum. Årets vinner har en tilgjengelig og åpen form som er behagelig presentert i et klart og velredigert språk, noe som skaper interesse og rom for ettertanke. Siden første utgave kom i 1989 har tidsskriftet gitt ut temanumre, og i 2021-årgangen danner temaene en helhet: «Bygda», «Reise» og «Utdanning» var alle aktuelle tema under fjorårets valgkamp. Årets vinner må være krevende å redigere, men resultatet er lett å lese. Prisen for språk og formidling i 2021 går til Arr Idéhistorisk tidsskrift.

Redaksjonen i ARR: Haakon Bekeng-Flemmen, Thomas Brodahl, Vigdis Evang, Sarah Hervé, Ragni Indahl, Joel Johansson, Emil Johnsen, Ellen Krefting, Else Marie Lingaas, Britt Medalen Nilsen, Truls Petersen, Espen Schaanning, Idunn Victoria Rostøl, Thale Sørlie, Thomas Østerhaug, Endre Ugelstad Aas

Kontaktinformasjon til redaktørene:

 ------

Redaktør i Josimar: Håvard Melnæs

hmelnes@gmail.com

mobil: 930 04 203

Norsk nettside: https://www.josimar.no/
Engelsk nettside: https://josimarfootball.com/

Syn og Segn: Astrid Sverresdotter Dypvik, mobil: 918 09 653
NUMER: Redaktør Fredrik Rysjedal: mobil 924 05 889
ARR: Redaktør Thomas Brodahl, mobil: 456 11 037.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler