Vinnerne kåret i Stemmers tekstkonkurranse

Juryen har kåret to vinnere. Det kom inn 36 bidrag til STEMMERs tekstkonkurranse 2012, UNDERVEIS. 22 var historier/noveller, og 14 var dikt. Juryen valgte å dele inn tekstene i to grupper: prosa og dikt. Av de tre premierte er to prosa og ett dikt.

Bilde: Hilde Kat. Eriksen, foto: Jahn Petter Johnsen

Juryen er imponert over kvaliteten på tekstene, og flere enn de tre premierte fortjener å komme på trykk. Juryen anbefaler at fire tekster trykkes i tillegg til vinnertekstene.

I kategorien HISTORIER/NOVELLER
er det en 1.pris og en 2. pris. I tillegg til å være godt skrevet, har disse historiene gjort noe med oss. De har grepet oss og fått oss til å kjenne ubehag eller fryd, skriver juryen:

Førstepris: STRANDRUG av Hilde Kat. Eriksen (bildet)

Juryen festet seg ved denne teksten umiddelbart. Det var noe nært, noe suggererende, følsomt og intenst, på den gode måten, ved denne teksten. Den er språklig sterk og gir oss en følelse av at det er noe som ikke er endt, at ingenting ender, selv om det føles slik. Setninger som "Ho lærer meg å huske frå lenge før eg vart født" og "Alle stadene då var dei same som no. Det er vi som lever her som har gitt dei namn", vitner om en beundringsverdig nærhet til de litterært tenkte tankene.

Denne teksten kunne bare fortsatt og fortsatt i sin suggererende kraft, men selv om den stopper, fortsetter teksten å leve i oss. Noe så enkelt, noe så vanskelig, som minner og savn, og vissheten om at minner vil forsvinne, enten de er gode eller ei. Det er det som gjør denne teksten til den perlen den er.

Hilde Kat. Eriksen er også redaktør i tidsskriftet Nordnorsk Magasin.

I kategorien DIKT
er det en 1.-pris.  En nydelig tekst som egentlig befinner seg mellom prosa og lyrikk, man kan kanskje kalle det et prosa-dikt.

Førstepris: STUMT STARTSKUDD av Cathrine Finstad

Forfatteren svømmer. Frem og tilbake, frem og tilbake. ”Noen ganger skulle jeg ønske at bassenget på Bislet bad var lengre” begynner teksten. Hun (?) svømmer i  ”kullsyrebobler”, i ”små klinkekuler av luft”. Hun har rød badedrakt: ”Sånn som solnedgangen bak Lyngsalpene”. Kanskje dette handler om hjemlengsel? ”Det blir en rytme”, står det, ”En gjentakelse”. Eller er det slik noen av oss opplever livet?  ”De andre har svømmebriller på” står det, ” De ser kroppen min under vann. Halsen og hendene. Famlende fremover. Fremover. Fremover.” Les dette, du vil ikke angre. Det tar deg ikke lang tid å gå inn i den lyse, kalde boblestemningen forfatteren skaper.

 

Oslo 27. september 2012

Helene Guåker, Torlaug Løkensgard Hoel, Tine Kolstad

Ute nå

Er kvinnekamp fortsatt aktuelt, 70 år etter Det annet kjønn? Gnist-redaksjonen har lest deler av Det annet kjønn av Simone de Beauvoir, og Tomine Sandal har lest hele og ser på om boka fortsatt er aktuell, 70 år etter at boka først kom ut. Gnist-samtalen denne gangen er med Linn-Elise Øhn Mehlen og Kjersti Ericsson på tema feministisk praksis.

Ute på nett nå

Shuddhashar's  Issue 16 is published and ready for you to read.  We have articles on a range of topics related to our mission -- from climate change to the Rohingya refugees, and from a devastation in Iraq to the role of politics in the arts -- to name just a few. As always, we hope you will read ideas that inspire you to think, write, and act.

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler