Tidsskriftforeningen endrer kontingentsatsene fra og med 2016 for å skape økonomisk handlingsrom for mer service til medlemmene, bedre politisk påvirkningsarbeid og flere egne prosjekter.
Endringen innebærer en økning i beløpet hvert medlemstidsskrift må betale, men satsen ligger like fullt betydelig under nivået i sammenliknbare organisasjoner påpeker organisasjonssekretær i Tidsskriftforeningen, Tone K. Olsen.
- Kontingenten har vært lav i lang tid, og den er vesentlig lavere enn den som gjelder for medlemmene i Fagpressen, sier hun, og påpeker at satsene er satt lavere for å ta hensyn til mangfoldet blant foreningens medlemmer:
- Vi tar hensyn til at våre medlemmer har svakere økonomi enn i mer kommersielle medier og at ikke alle utgivere dermed har den økonomiske ryggraden til å betale en mer markedstilpasset kontingent, sier Olsen.
Grunnsatsen er nå på 2500 kroner for tidsskrifter med opplag opp til 2000. For de som har større opplag, er det et trappetrinnsystem som tidligere.
STØRRE HANDLINGSROM
- Bakgrunnen for denne endringen er at vi ønsker at TF skal ha et større økonomisk handlingsrom med egne midler, og ikke være prisgitt bevilgninger fra offentlige og private støttegivere, sier Olsen.
Hun peker på at frie midler vil gjøre det mulig for foreningen å gjennomføre flere målrettede prosjekter mot medlemmene.
- Frie midler vil gjøre oss i stand til å handle raskt hvis noe skulle skje og hvor foreningen må arbeide mye og målrettet for medlemmenes interessert, og hvor det er urealistisk å tenke å søke prosjektmidler.
POLITISK ARBEID
Hun nevner som et eksempel kampen om en rettferdig moms for tidsskriftene, som en sak hvor det ville vært til stor hjelp for medlemmene dersom foreningen kunne hatt råd til å drive enda mer systematisk påvirkningsarbeid.
- Det kan være at vi må honorere foredragsholdere eller betale for reise og diettpenger og liknende, men det kan også dreie seg om for eksempel saker hvor vi må bistå medlemmer juridisk eller praktisk, en politisk beslutning eller hendelse vi må reagere på.
FÅR MER TILBAKE
Olsen peker på at medlemmene har anledning til å be foreningen om støtte til egne prosjekter.
- Det kan søkes om økonomisk støtte til å arrangere debatter og kurs i tidsskriftene. Ved å benytte seg av muligheten til økonomisk støtte vil man ofte oppleve at man får tilbake det man har betalt i kontingent, og vel så det.
Tema for dette nummeret er Arkivlandskap i endring. Les også Arkivforbundets side: Arkivene mot falske nyheter og maktovergrep, eller ta en titt på kartet på siste side over nye fylker f.o.m. 2020.
Mellom #2/2019 tar opp tematikken unge og lovande i omsetting, og presenterer ferske omsettingar frå ferske omsettarar!
STEMMER nr. 2 2019 presenterer resultatet av årets tekstkonkurransen med tema «2084». Vi har også flere andre bidrag om klima og miljø i dette nummeret, våre faste spalter om språk og oversettelse og flere nye litterære stemmer. Blant annet hyller vi en kulturdronning - bibliotekar og skribent Marit Hallen (1962 – 2018).
Tema Tid. Les bl.a.: Felles nåtid, intervju med Anders Johansen, Jakten på syndfloden og tidens begynnelse. Musikk, foto, lyrikk og mye mer.
Er kvinnekamp fortsatt aktuelt, 70 år etter Det annet kjønn? Gnist-redaksjonen har lest deler av Det annet kjønn av Simone de Beauvoir, og Tomine Sandal har lest hele og ser på om boka fortsatt er aktuell, 70 år etter at boka først kom ut. Gnist-samtalen denne gangen er med Linn-Elise Øhn Mehlen og Kjersti Ericsson på tema feministisk praksis.
Shuddhashar's Issue 16 is published and ready for you to read. We have articles on a range of topics related to our mission -- from climate change to the Rohingya refugees, and from a devastation in Iraq to the role of politics in the arts -- to name just a few. As always, we hope you will read ideas that inspire you to think, write, and act.
Les om: «Astrup – Flammen over Jølster», Den vesle vampyren, Steven Spielbergs «West Side Story» er ferdig med opptakene, ny «Terminator: Dark Fate»-trailer avslører ny vri på serien – og mye mer!
Islands president, landbruk, massevald og ei tjueårskrise. I den nye utgåva av Syn og Segn er det ein stor samtale med Islands president, Guðni Jóhannesson, temaartiklar om norsk landbruk, tekstar om ungdomskriminalitet, om Alta-saka 40 år etter, om norsk – eit sjeldsynt språk, og mykje, mykje meir.
Filosofisk supplement sitt nyeste nummer, Arendt (#3-4/2019), er nå på plass hos abonnenter og i butikkene! Dette er vårt lengste nummer hittil, samt vårt aller første dobbeltnummer, men det koster bare 65 kr, altså like mye som våre enkeltnumre.
Siste nummer av Albertine, Sexarbeid og migrasjon, er nå tilgjengelig.
Fosse og klima, treningstips og regionreform: I den nye utgåva av Syn og Segn er det ein stor samtale med forfattaren Jon Fosse og temaartiklar om han. Vidare er det tekstar om vindmøller og regionreform. Og korleis er det å vere ein økonomisk noldus? Er det behov for ei revitalisering av skjønnlitteraturen i norskfaget, og korleis er det når sorga aldri slepper taket?
Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.
Send e-post til post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.