Tidsskriftet nr. 9/2015

I Tidsskriftet nr. 9/2015 kan du blant annet lese om warfarinbehandling, multippel sklerose og miljøfaktorer.

I en studie fra Bergen, som presenteres i denne utgaven, fant forfatterne at pasienter som gjennomførte et opplæringsprogram hadde like god eller bedre kontroll på sin warfarinbehandling under egen kontroll enn ved konvensjonell oppfølging. Det var ingen signifikant forskjell i tid i terapeutisk område, og andelen ekstremverdier var lavere.  

I denne utgaven kan du også lese om miljøfaktorer og multippel sklerose. Miljøfaktorer som Epstein-Barr-virus, infeksjon, røyking og lave nivåer av vitamin D er assosiert med økt risiko for å utvikle multippel sklerose, men det er uklart om slike faktorer har kausal betydning.  

Kjetil Søreide er portrettintervjuet i denne utgaven av Tidsskriftet og forteller om sitt arbeid som kirurg, forsker og redaktør i intervjuet med tittelen En entusiastisk altmuligmann.  

 

Tidsskrift for Den norske legeforening er et generelt medisinsk tidsskrift, som utkommer annenhver tirsdag og publiseres først på nett. Det utgis 24 nummer årlig.

Papirutgaven sendes til leger, medisinstudenter, biblioteker, sykehus og institusjoner. Alt innhold i Tidsskriftet publiseres på Internett, og er åpent tilgjengelig for alle.

Tidsskrift for Den norske legeforening er både et vitenskapelig tidsskrift og medlemsblad for Den norske legeforening.

Dette kan du blant annet lese om i siste utgave av Tidsskrift for Den norske legeforening:

 

Fra redaktøren

Tidsskriftet er Legeforeningens medlemsblad – og en vitenskapelig publikasjon. For å opprettholde en troverdig profil som medisinsk tidsskrift kreves bevissthet rundt redaktørens rolle og hva redaksjonell frihet innebærer

Sikker redaksjonell frihet 

Trygg egenkontroll av warfarinbehandling

Pasienter som gjennomførte et opplæringsprogram, hadde like god eller bedre kontroll på sin warfarinbehandling under egen kontroll enn ved konvensjonell oppfølging. Dette viser en studie fra Bergen. Det var ingen signifikant forskjell i tid i terapeutisk område, og andelen ekstremverdier var lavere.

Egenkontroll av warfarinbehandling 

Multippel sklerose og miljø

Forekomsten av multippel sklerose er økende, både i Norge og på verdensbasis. Miljøfaktorer som Epstein-Barr-virus, infeksjon, røyking og lave nivåer av vitamin D er assosiert med økt risiko for å utvikle multippel sklerose, men det er uklart om slike faktorer har kausal betydning.

Miljøets betydning ved multippel sklerose 

En mann i 50-årene med kolitt og facialisparese

Det er lett å overse riktig diagnose når pasientens symptomer kommer fra flere organsystemer og tilstanden oppfattes som sjelden eller utenfor eget fagområde. Les og lær om en homofil mann med plager fra både mage, tarm, ledd, øyne, munnhule og genitalia og med nevrologiske utfall.

En mann i 50-årene med kolitt og facialisparese 

Kirurg, forsker og redaktør

Går det an å være toppforsker og toppkirurg på én gang? Ja, mener Kjetil Søreide, som er professor ved Stavanger universitetssjukehus. Men det forutsetter prioritering og noen forsakelser, sier han. Søreide er dessuten redaktør i prestisjetidsskriftet British Journal of Surgery og er glad i å tenke og skrive.

En entusiastisk altmuligmann 

Ute nå

Temaet denne gang er samling, og favner bl.a. livmor på sprit, teoretisering om museumsfotografiet og spørsmål om fornyet gjenstandsfokus kan ses som en protest mot opptattheten av samfunnsrollen.

Ønsker du kursinfo fra Tidsskriftforeningen?

Da kan du registrere deg her og få tilsendt informasjon om alle kurs vi arrangerer.

Fikk du ikke med deg alt? Se Tidsskriftdagen på Youtube!

Kunsthåndverk søker redaktør

Utlysningstekst finner du her.

Alle tidsskrift skal ha ISSN-nummer. ISSN-nummeret brukes til å identifisere tidsskriftet, og er det samme uansett årgang og utgavenummer.

Les mer her.

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler