Les bl.a.om Ingrid Olavas spillefilmdebut, Kings Bay-ulykken som politisk thriller,det mørke og destruktive som tiltrekker Ellen Dorrit Petersen, en hyllest til musikalen og en mengde annet spennende filmstoff.
REGLENE FOR FRIHET
– Jeg ønsker å gjøre det som føles gøy og sant i øyeblikket, istedenfor å være strategisk i den ene eller andre retningen, sier INGRID OLAVA. I januar dukker hun opp i en av rollene i Kim Hiorthøys spillefilmdebut The Rules for Everything, snaut to måneder før hun feirer tiårsjubileum som plateartist.
JAKTEN PÅ SANNHETEN – OG NORSK NAIVISME
STIG SVENDSEN åpner filmåret 2017 med Kings Bay – en politisk thriller med gruveulykken på Svalbard i 1962 som bakteppe. 21 gruvearbeidere døde og regjeringen Gerhardsen måtte gå av. Årsaken til ulykken er aldri blitt klarlagt.
JEG HAR SANSEN FOR DET MØRKE OG DESTRUKTIVE
ELLEN DORRIT PETERSEN er inne i en virvelvind av tv serier og kino- filmer. Hun spiller store roller i Frikjent og i Adler/Bergen på tv og er premieklar på kino med en dose skrekk og gru i grøsseren Shelley. I tillegg er hun i gang med innspillingen av Joachim Triers Thelma.
KNIVSKARP HOLLYWOOD-DEBUT
Høsten 2010 overrasket ANDRÉ ØVREDAL det norske publikummet med Trolljegeren og en særegen vri på mokumentarsjangeren. Seks år senere er han tilbake med den svært etterlengtede andre spillefilmen, som også er hans Hollywood-debut.
DE SUBTILE OG NÆRE ØYEBLIKKENE
EILI HARBOE hadde sin hovedrolledebut med ungdomsfilmen
Kyss meg for faen i Helvete i 2013. Nå er det regissør Joachim Trier
som har valgt henne som hovedrolleinnehaver i sin kommende film Thelma.
MELLOM SPREKKENE
KEN LOACH er en filmskaper som ikke er redd for å sparke borti politiske vepsebol, og hans siste film Jeg, Daniel Blake er intet unntak. Denne gangen er det sosial- arbeidere og håpløst byråkrati som får gjennomgå, i en film som har blitt kalt et rasende oppgjør med britisk arbeiderpolitikk. Cinema tok en prat med den samfunnsengasjerte regissøren, og spurte hvorfor han er så sinna?
EN HYLLEST TIL MUSIKALEN
Da DAMIEN CHAZELLE gikk inn til premiere- visningen av La La Land i Venezia var han nervøs og skrekkslagen. To timer senere, og etter en ti minutter lang stående applaus, var nervøsiteten borte. Han forsto at filmen var blitt en stor hit.
MEL GIBSON PÅ KRIGSSTIEN
Etter ti år har MEL GIBSON kommet tilbake som regissør. Filmen heter Hacksaw Ridge og er en blodig, virkelighetsbasert film som utspilles under andre verdenskrig.
MAN SKAL IKKE VÆRE REDD FOR Å VÆRE SÆR
JAN VARDØEN kalles kongen av Grünerløkka. Der driver han en rekke restauranter.
I tillegg har han skrevet bøker, er musiker, har sitt eget musikkstudio – og er i gang med filmsenteret Oslo 16. Nå kommer han med Det norske hus – hans tredje selvfinansierte spillefilm på tre år. Han satser all sin tid på å bli filmskaper.
DE USTOPPELIGE
Regissør IZER ALIU og produsent KHALID MAIMOUNI har laget tre filmer sammen før og har to til på gang. Felles for filmene er at de er tett knyttet til eget liv, og skildrer opplevelser fra barndommen i Makedonia og ungdomstiden som innvadrere i Sverige og Norge.
GRENSELØS KJÆRLIGHET
I et tilbakeblikk på den såkalte migrantfilmen og norske filmer som Import-eksport (2005), Vinterland (2007) og Jeg er din (2013), er det rom for å se på den grunnleggende kjernen som ligger bak karakterenes motivasjon. Hvilke virkemidler markerer ‘The otherness’ og skillet mellom personen og dette ‘andre’ fremmede elementet vi ofte forventer i disse filmene?
INNTRENGERE- HJEMMEINVASJON MED EN VRI
En invasjon av den trygge og private sfæren er manges store mareritt. Nå har to norskættede film- skapere fornyet home invasion-sjangeren med en uvanlig heltinne som lider av agorafobi.
UNDERLIG, BRUTAL OG VIDUNDERLIG
I den nederlandske byen Breda, på et idyllisk torg innrammet av gamle murbygninger, holdes den årlige BUT-festivalen hver september. Navnet er en sammensetning av de uglesette sjangrene «B-movies», «Underground film», og «Trash Cinema», og hvert år kommer en ivrig fanskare for å dyrke lidenskapen for filmer som ellers blir avfeid som billige og spekulative.
VALKYRIEN – EN PUSTENDE ORGANISME
Sist ERIK RICHTER STRAND og MIKKEL BRATT SILSET jobbet sammen, var det i filmen Sønner fra 2006. Da var Mikkel bare 14 år og en spirende skuespiller. Ti år etter arbeider de igjen sammen i den nye hybrid-serien Valkyrien som tar deg med ned i mørket under Oslos gater.
INNVANDRING TIL HOLLYWOOD
Vi ser på tre klassiske amerikanske filmer der migrasjon og innvandrermiljøer står sentralt, med mange øyeblikk med sjokkerende emosjonell kraft.
I Tidsskriftet nr. 7/2022 kan du blant annet lese mer om dette: Mekanisk trombektomi ved hjerneinfarkt, Covid-19-vaksinasjon blant europeiske innvandrere og at vegetar- og vegankost er sunt – med noe tilskudd
Vårutgåva av Prosa rettar blikket mot ein sakprosakategori som er like gamal som han er aktuell, nemleg biografien.
Spørsmål om ytringsfridom og debattklima var sentrale i 2021 og det er ingen teikn på at dei vil bli mindre viktige framover.
Ragnar Hovland blir 70 15. april i år. Men festen er alt i gang i Syn og Segn. I intervju med Sigrid Sørumgård Botheim innrømmer Hovland at «eg har kjensler, sjølv om dei sit langt inne». Litteraturkritikar Eivind Myklebust har gjenlese klassikaren Sveve over vatna og skriv om tull og alvor hos Hovland.
Korleis høyrest den eldste innspelte folkemusikken i Noreg ut? Er joiken terapi, protestsong eller både delar? Korleis kombinerer ein politisk engasjement og engasjement for folkekulturen? Dette og mykje meir les du om i julenummeret av Folkemusikk!
Barn og Covid-19: Foreldres spagat i pandemien – og alle valg som har blitt tatt og skal bli tatt – er temaet som rommer forsiden i nyeste utgave av Tidsskriftet. Skal man holde barnet hjemme? Må vi teste nå? Og skal 12-åringen få vaksine?
Tidsskriftet heiser regnbueflagget. Nytt nummer av Tidsskriftet har flere regnbue-artikler. Juni er nemlig Pride! Avalon Nuovo, som står bak forsiden, sier: «Ut fra egne erfaringer og erfaringene til andre LGBTQIA+-venner, tenkte jeg at jeg ville illustrere varmen og gleden ved å oppdage en kropp, enten det er ens egen eller kroppen til et annet menneske. For meg føles dette ganske sentralt i opplevelsen av å være skeiv, og det er en vakker ting å feire som del av Pride.»
Korleis jobbar ein faktasjekkar, og kor stort ansvar har fagkonsulenten for ferdig bok? Korleis påverkar konspirasjonsteoriar den offentlege samtalen, og kva treng vi eigentleg meningsjournalistikken til no som alle kan publisere eigne synspunkt i sosiale medium? Alt dette kan du lese om i vårens tredje nummer av Prosa.
Har romantiske komedier blitt håpløst utdaterte? Eller kan de fortsatt gi oss håp? Z ser nærmere på en sjanger som har stått fjellstøtt hos publikum, selv om den har blitt beskrevet som både naiv og eskapistisk, med tvilsomt kvinnesyn og reaksjonære tenkemåter. Har vi blitt for kyniske for romantiske komedier? Her kan du blant annet lese om Bringing Up Baby, Woody Allens Annie Hall, kultklassikeren Harold and Maude, Appropriate Behavior og Knocked Up.
Kunst og kultur i skolen: Vi trenger mer kunst og kultur i skolen! Siden 70-tallet har antallet timer med kunst og håndverk blitt redusert fra 20 prosent til 12,5 i 2021. Den kunstfaglige kompetansen synker hos norske lærere. Barn med fag som tegning, musikk og dans som en del av sin skolehverdag, utvikler kognitive funksjoner raskere enn barn som har ordinær undervisning på skolen.
En kommentar til rivingen av Y-blokka: Y-blokka ble skapt av arkitekt Erling Viksjø, Carl Nesjar og Picasso og sto ferdig i 1969. I 2020 river regjeringen bygget til høylytte protester. Bygget blir ansett som stedsspesifikk kunst, norsk kulturarv og verdensarv, og var besluttet vernet i 2011. Magasinet er i sin helhet en kommentar til prosessen som har pågått i mange år og fokuserer på historiene om de tre kunstnerne og hvordan bygget ble til.
Vaksinebivirkningene i Tidsskriftets nye nummer. «Jeg brukte litt tid på å finne en god innfallsvinkel», sier Christian Bloom, som har illustrert forsiden. «Tatt ut av sammenhengen kan en tegning som problematiserer vaksinebivirkninger, lett bli forstått som ‘vaksineskeptisk’. Løsningen var å zoome ut fra den enkelte sprøytespiss og heller se på helheten: Ja, noen rammes, men de aller, aller fleste gjør det ikke», sier han.
Da kan du registrere deg her og få tilsendt informasjon om alle kurs vi arrangerer.
Fikk du ikke med deg alt? Se Tidsskriftdagen på Youtube!
Alle tidsskrift skal ha ISSN-nummer. ISSN-nummeret brukes til å identifisere tidsskriftet, og er det samme uansett årgang og utgavenummer.
Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.
Send e-post til post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.