Cinema 4/16

Les bl.a.om Ingrid Olavas spillefilmdebut,  Kings Bay-ulykken som politisk thriller,det mørke og destruktive som tiltrekker Ellen Dorrit Petersen, en hyllest til musikalen og en mengde annet spennende filmstoff.

REGLENE FOR FRIHET

– Jeg ønsker å gjøre det som føles gøy og sant i øyeblikket, istedenfor å være strategisk i den ene eller andre retningen, sier INGRID OLAVA. I januar dukker hun opp i en av rollene i Kim Hiorthøys spillefilmdebut The Rules for Everything, snaut to måneder før hun feirer tiårsjubileum som plateartist.

 

JAKTEN PÅ SANNHETEN – OG NORSK NAIVISME

STIG SVENDSEN åpner filmåret 2017 med Kings Bay – en politisk thriller med gruveulykken på Svalbard i 1962 som bakteppe. 21 gruvearbeidere døde og regjeringen Gerhardsen måtte gå av. Årsaken til ulykken er aldri blitt klarlagt.

 

JEG HAR SANSEN FOR DET MØRKE OG DESTRUKTIVE

ELLEN DORRIT PETERSEN er inne i en virvelvind av tv serier og kino- filmer. Hun spiller store roller i Frikjent og i Adler/Bergen på tv og er premieklar på kino med en dose skrekk og gru i grøsseren Shelley. I tillegg er hun i gang med innspillingen av Joachim Triers Thelma.

 

KNIVSKARP HOLLYWOOD-DEBUT

Høsten 2010 overrasket ANDRÉ ØVREDAL det norske publikummet med Trolljegeren og en særegen vri på mokumentarsjangeren. Seks år senere er han tilbake med den svært etterlengtede andre spillefilmen, som også er hans Hollywood-debut.

 

DE SUBTILE OG NÆRE ØYEBLIKKENE

EILI HARBOE hadde sin hovedrolledebut med ungdomsfilmen
Kyss meg for faen i Helvete i 2013. Nå er det regissør Joachim Trier
som har valgt henne som hovedrolleinnehaver i sin kommende film Thelma.

 

MELLOM SPREKKENE

KEN LOACH er en filmskaper som ikke er redd for å sparke borti politiske vepsebol, og hans siste film Jeg, Daniel Blake er intet unntak. Denne gangen er det sosial- arbeidere og håpløst byråkrati som får gjennomgå, i en film som har blitt kalt et rasende oppgjør med britisk arbeiderpolitikk. Cinema tok en prat med den samfunnsengasjerte regissøren, og spurte hvorfor han er så sinna?

 

EN HYLLEST TIL MUSIKALEN

Da DAMIEN CHAZELLE gikk inn til premiere- visningen av La La Land i Venezia var han nervøs og skrekkslagen. To timer senere, og etter en ti minutter lang stående applaus, var nervøsiteten borte. Han forsto at filmen var blitt en stor hit.

 

MEL GIBSON PÅ KRIGSSTIEN

Etter ti år har MEL GIBSON kommet tilbake som regissør. Filmen heter Hacksaw Ridge og er en blodig, virkelighetsbasert film som utspilles under andre verdenskrig.

 

MAN SKAL IKKE VÆRE REDD FOR Å VÆRE SÆR

JAN VARDØEN kalles kongen av Grünerløkka. Der driver han en rekke restauranter.
I tillegg har han skrevet bøker, er musiker, har sitt eget musikkstudio – og er i gang med filmsenteret Oslo 16. Nå kommer han med Det norske hus – hans tredje selvfinansierte spillefilm på tre år. Han satser all sin tid på å bli filmskaper.

 

DE USTOPPELIGE

Regissør IZER ALIU og produsent KHALID MAIMOUNI har laget tre filmer sammen før og har to til på gang. Felles for filmene er at de er tett knyttet til eget liv, og skildrer opplevelser fra barndommen i Makedonia og ungdomstiden som innvadrere i Sverige og Norge.

 

GRENSELØS KJÆRLIGHET

I et tilbakeblikk på den såkalte migrantfilmen og norske filmer som Import-eksport (2005), Vinterland (2007) og Jeg er din (2013), er det rom for å se på den grunnleggende kjernen som ligger bak karakterenes motivasjon. Hvilke virkemidler markerer ‘The otherness’ og skillet mellom personen og dette ‘andre’ fremmede elementet vi ofte forventer i disse filmene?

 

INNTRENGERE- HJEMMEINVASJON MED EN VRI

En invasjon av den trygge og private sfæren er manges store mareritt. Nå har to norskættede film- skapere fornyet home invasion-sjangeren med en uvanlig heltinne som lider av agorafobi.

 

UNDERLIG, BRUTAL OG VIDUNDERLIG

I den nederlandske byen Breda, på et idyllisk torg innrammet av gamle murbygninger, holdes den årlige BUT-festivalen hver september. Navnet er en sammensetning av de uglesette sjangrene «B-movies», «Underground film», og «Trash Cinema», og hvert år kommer en ivrig fanskare for å dyrke lidenskapen for filmer som ellers blir avfeid som billige og spekulative.

 

VALKYRIEN – EN PUSTENDE ORGANISME

Sist ERIK RICHTER STRAND og MIKKEL BRATT SILSET jobbet sammen, var det i filmen Sønner fra 2006. Da var Mikkel bare 14 år og en spirende skuespiller. Ti år etter arbeider de igjen sammen i den nye hybrid-serien Valkyrien som tar deg med ned i mørket under Oslos gater.

 

INNVANDRING TIL HOLLYWOOD

Vi ser på tre klassiske amerikanske filmer der migrasjon og innvandrermiljøer står sentralt, med mange øyeblikk med sjokkerende emosjonell kraft.

Ute nå

I Tidsskriftet nr. 7/2022 kan du blant annet lese mer om dette: Mekanisk trombektomi ved hjerneinfarkt,  Covid-19-vaksinasjon blant europeiske innvandrere og at vegetar- og vegankost er sunt – med noe tilskudd

Ønsker du kursinfo fra Tidsskriftforeningen?

Da kan du registrere deg her og få tilsendt informasjon om alle kurs vi arrangerer.

Fikk du ikke med deg alt? Se Tidsskriftdagen på Youtube!

Kunsthåndverk søker redaktør

Utlysningstekst finner du her.

Alle tidsskrift skal ha ISSN-nummer. ISSN-nummeret brukes til å identifisere tidsskriftet, og er det samme uansett årgang og utgavenummer.

Les mer her.

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler