I årets siste utgåve kan du lese om feminisme, EU, kjensler og våpen. Og noko til.
Møt Kristoffer Hivju om innspillingen av Birkebeinerne, JJ Abrams om 40 år med Star Wars og Fredrik Horn Akselsen om satanister og andre djevler + les mye mer filmstoff
Les bl.a.: Hva er en filmkurator? / Da Viggo Mortensen kom til Tromsø / Kuratering. Programmering. Og aktivisme / Reality Check / -og mye mer!.
Les om fritt behandlingsvalg, bortvisningspraksis og amfetaminbruk i siste nummer av Rus & Samfunn.
I denne utgaven kan du lese om sammenhengen mellom levekår og rusmiddelforgiftning, og på Tidsskriftet.no har vi nå publisert en oppfordring til anonyme sæddonorer.
Temaer: Sverige og Barnelitteratur. Retorikk, språk og skrivetips vies stor plass i dette nummeret, der vi også presenterer vinnertekstene i årets tekstkonkurranse om Svev.
Har yrkesfagelever generelt dårligere lokaler enn elever på studiespesialiserende fag? En ny forskningsrapport viser at det er betydelige kvalitetsforskjeller mellom læringsmiljøene som tilbys elever på videregående skole, til tross for ny politisk godvilje i forhold til yrkesfagene.
To nye, norske studier viser at ny DNA-teknologi kan hjelpe legene å finne diagnose på medfødt syndrom eller nevrologisk sykdom som tidligere har vært vanskelig.
I Tidsskriftet nr. 19/2015 kan du blant annet lese om uttrykkssensitivitet for fedme og overvekt.
Helse er blitt et av de viktigste spørsmålene i vår tid, på både politisk, sosialt og individuelt nivå. Arr ønsker i dette nummeret å ta utgangspunkt i det altomfattende i vår tids helsebegrep, og se på utvidelsen av begrepet i et historisk perspektiv.
I Fotografi # 6 ser vi på fotografiets utvikling fra akt til porno, på ungdommers utforskning av identitet og på fotografisk tolkning av malerier.
Rusomsorgen behøver et virkelig løft, mener Anlov Mathiesen. Bent Høie er gjest i tidsskriftet og du kan blant mange andre saker lese om narkotikasituasjonen i Europa
Hva skal til for å redusere nordmenns økende CO2-utslipp til et bærekraftig nivå? Sykkelgate som ikke er noen sykkelgate, kjøkkenarkitektur gjennom det 20. århundre, m.m.
I Tidsskriftet nr. 17/2015 kan du blant annet lese om samhandling i praksis, tvillingsvangerskap med komplikasjoner og prostitusjon.
Tema: Fiksjon <-> Virkelighet. Dersom man anvender «virkeligheten som forelegg for fiksjonen» må man ta høyde for at virkelige liv gjerne er rotete, uperfekte og uten klare narrativer. Er dette til hinder for helhetlige, rørende, klartkommuniserende verk?
I Fotografi #5 tar vi blant annet for oss temaet relasjoner og vi har pratet med fotografer som på hver sin måte har utforsket menneskelige bånd.
Les om høstens norske drama Hevn, krimkomedien Wendyeffekten, møt Ghita Nørby og les om dokumentaren om Ingrid Bergmann. For å nevne noe...
I Tidsskriftet nr. 16/2015 kan du blant annet lese om bruk av statistiske metoder i klinisk medisin. Vi får svar på hvorfor p-verdien er signifikant og hva vi kan si om kausalitet.
I den ferske utgåva kan du lese om framtidsskulen, Midtausten, om å snakke med seg sjølv, Armenia og kommunalt sjølvstyre. Og mykje meir.
Les: Økolandsbyen i Hurdal er en suksess, og det spørres om det er tatt riktige grep i de nye bygatene i Bjørvvika. Les også om modul-byggeprosjektet Grønneviksøren studentboliger i Bergen.
I Tidsskriftet nr. 7/2022 kan du blant annet lese mer om dette: Mekanisk trombektomi ved hjerneinfarkt, Covid-19-vaksinasjon blant europeiske innvandrere og at vegetar- og vegankost er sunt – med noe tilskudd
Vårutgåva av Prosa rettar blikket mot ein sakprosakategori som er like gamal som han er aktuell, nemleg biografien.
Spørsmål om ytringsfridom og debattklima var sentrale i 2021 og det er ingen teikn på at dei vil bli mindre viktige framover.
Ragnar Hovland blir 70 15. april i år. Men festen er alt i gang i Syn og Segn. I intervju med Sigrid Sørumgård Botheim innrømmer Hovland at «eg har kjensler, sjølv om dei sit langt inne». Litteraturkritikar Eivind Myklebust har gjenlese klassikaren Sveve over vatna og skriv om tull og alvor hos Hovland.
Korleis høyrest den eldste innspelte folkemusikken i Noreg ut? Er joiken terapi, protestsong eller både delar? Korleis kombinerer ein politisk engasjement og engasjement for folkekulturen? Dette og mykje meir les du om i julenummeret av Folkemusikk!
Barn og Covid-19: Foreldres spagat i pandemien – og alle valg som har blitt tatt og skal bli tatt – er temaet som rommer forsiden i nyeste utgave av Tidsskriftet. Skal man holde barnet hjemme? Må vi teste nå? Og skal 12-åringen få vaksine?
Tidsskriftet heiser regnbueflagget. Nytt nummer av Tidsskriftet har flere regnbue-artikler. Juni er nemlig Pride! Avalon Nuovo, som står bak forsiden, sier: «Ut fra egne erfaringer og erfaringene til andre LGBTQIA+-venner, tenkte jeg at jeg ville illustrere varmen og gleden ved å oppdage en kropp, enten det er ens egen eller kroppen til et annet menneske. For meg føles dette ganske sentralt i opplevelsen av å være skeiv, og det er en vakker ting å feire som del av Pride.»
Korleis jobbar ein faktasjekkar, og kor stort ansvar har fagkonsulenten for ferdig bok? Korleis påverkar konspirasjonsteoriar den offentlege samtalen, og kva treng vi eigentleg meningsjournalistikken til no som alle kan publisere eigne synspunkt i sosiale medium? Alt dette kan du lese om i vårens tredje nummer av Prosa.
Har romantiske komedier blitt håpløst utdaterte? Eller kan de fortsatt gi oss håp? Z ser nærmere på en sjanger som har stått fjellstøtt hos publikum, selv om den har blitt beskrevet som både naiv og eskapistisk, med tvilsomt kvinnesyn og reaksjonære tenkemåter. Har vi blitt for kyniske for romantiske komedier? Her kan du blant annet lese om Bringing Up Baby, Woody Allens Annie Hall, kultklassikeren Harold and Maude, Appropriate Behavior og Knocked Up.
Kunst og kultur i skolen: Vi trenger mer kunst og kultur i skolen! Siden 70-tallet har antallet timer med kunst og håndverk blitt redusert fra 20 prosent til 12,5 i 2021. Den kunstfaglige kompetansen synker hos norske lærere. Barn med fag som tegning, musikk og dans som en del av sin skolehverdag, utvikler kognitive funksjoner raskere enn barn som har ordinær undervisning på skolen.
En kommentar til rivingen av Y-blokka: Y-blokka ble skapt av arkitekt Erling Viksjø, Carl Nesjar og Picasso og sto ferdig i 1969. I 2020 river regjeringen bygget til høylytte protester. Bygget blir ansett som stedsspesifikk kunst, norsk kulturarv og verdensarv, og var besluttet vernet i 2011. Magasinet er i sin helhet en kommentar til prosessen som har pågått i mange år og fokuserer på historiene om de tre kunstnerne og hvordan bygget ble til.
Vaksinebivirkningene i Tidsskriftets nye nummer. «Jeg brukte litt tid på å finne en god innfallsvinkel», sier Christian Bloom, som har illustrert forsiden. «Tatt ut av sammenhengen kan en tegning som problematiserer vaksinebivirkninger, lett bli forstått som ‘vaksineskeptisk’. Løsningen var å zoome ut fra den enkelte sprøytespiss og heller se på helheten: Ja, noen rammes, men de aller, aller fleste gjør det ikke», sier han.
Da kan du registrere deg her og få tilsendt informasjon om alle kurs vi arrangerer.
Fikk du ikke med deg alt? Se Tidsskriftdagen på Youtube!
Alle tidsskrift skal ha ISSN-nummer. ISSN-nummeret brukes til å identifisere tidsskriftet, og er det samme uansett årgang og utgavenummer.
Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.
Send e-post til post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.