Vagant 2/14

Ord og film. Med temaavdeling viet filmoffentligheten i vid forstand: tidsskrifter, kritikere, festivaler og alternative produksjons- og visningssteder.

Ingen filmkultur uten en skriftkultur. Filmskapere trenger en felles hukommelse de kan tre inn i og definere seg opp mot. I årets andre nummer forsøker Vagant å bidra til denne, i form av en temaavdeling viet filmoffentligheten i vid forstand: tidsskrifter, kritikere, festivaler og alternative produksjons- og visningssteder.

 

«Det norske filmmiljøet må få et bedre forhold til ordet!» Denne oppfordringen kunne man lese på omslaget til filmtidsskriftet Zs andre utgave i 1986. Siden har refrenget blitt gjentatt jevnlig: «Norge er uten filmkultur,» sukket lederen av Norsk Filmkritikerlag i et Klassekampen-intervju (15.08.2006), mens Eskil Vogt under lanseringen av Blind ytret: «I den norske filmbransjen har vi ingen tradisjon for å synse om andres filmer – vi trenger fora hvor det er mulig» (Bergens Tidende, 20.02.2014).

 

Kritikergjerningen, Ekko og alternativ filmproduksjon

I Vagant 2/2014 tar Dag Sødtholt for seg den legendariske Harald Kolstads kritikergjerning – lang tids arkivarbeid og intervjuer med Kolstads venner og kolleger har ført til en av de lengste artiklene i Vagants historie. Ulrik Eriksen har på sin side portrettert Kolstads forbilde, Pauline Kael, mens Ida Dybdahl har intervjuet Claus Christensen om filmmagasinet Ekkos tilblivelse og selvforståelse. Sara Hornum Inanloo har intervjuet kunstneren Lene Berg, som fra en posisjon på siden av etablerte filmmiljøer har laget dokumentariske filmer med en etter hvert omfattende internasjonal mottakelse. I undersøkelsen av alternative måter å produsere og distribuere film på, har Vagant dessuten fått bli med inn i verkstedet til animatør Kristian Pedersen, hvis poesifilmer jevnlig vises på kortfilm- og litteraturfestivaler rundt om i verden.

 

I tillegg inneholder nummeret artikler om og/eller av blant andre Øyvind Berg, Aage Storm Borchgrevink, Eivind Buene, Susanne Christensen, Kjartan Fløgstad, Henning Hagerup, Alfredo Jaar, Georg Johannesen, Amalie Kasin Lerstang, Trude-Kristin Mjelde, Tore Rem, Øyvind Rimbereid, Sigurd Sandmo, Vibeke Tandberg, Christine Strandmose Toft, Donna Wood og Erling Aadland.

 

Strålende omtaler

Vagant ble i fjor kåret til Årets tidsskrift av Norsk tidsskriftsforening, og har fått strålende omtaler den siste tiden:

 

«Vagant er på vej mod at etablere sig som det centrale kulturtidsskrift i Norden.»

Henrik Torjusen, Standart

 

«Skandinaviens bästa litteraturtidskrift! Den norska redaktionen har stor internationell utblick, och är ovanligt kritiskt pigg och nyfiken.»

Victor Malm, Expressen 

 

«Vagant har vært i en drivende utvikling, og fremstår i dag som et profesjonelt, rikholdig og ganske råflott tidsskrift. Papirkvalitet, design og layout er imponerende, og hver eneste utgave har dyptpløyende og lærerike artikler om internasjonal samtidslitteratur.»

Ingunn Økland, Aftenposten

 

Vagant har hovedkvarter i Berlin og leses i hele Skandinavia.

Ansvarlig redaktør er Audun Lindholm.

 

I salg fra 26. juni

Kr. 130,-

Vagants nettsider

 

For mer informasjon, kontakt ansvarlig redaktør Audun Lindholm: audun.lindholm@cappelendamm.no -  tlf.: 976 62 032

Ute nå

Årets tredje utgave av Prosa er viet 25-årsjubileumet! Vi feirer med et fyldig jubileumsnummer og lansering av første episode av Prosapodden! 

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler