Tidsskriftet nr. 20/15

To nye, norske studier viser at ny DNA-teknologi kan hjelpe legene å finne diagnose på medfødt syndrom eller nevrologisk sykdom som tidligere har vært vanskelig.

Ved Seksjon for medisinsk genetikk ved Sykehuset i Telemark har man jobbet parallelt med to studier der man har tatt i bruk ny, dyptgående DNA-teknologi.

– Hovedforskjellen mellom de to studiene er at vi i den ene studien målrettet har undersøkt utvalgte gener – gener man vet kan gi nevrologiske sykdommer, mens vi i den andre studien har testet alle genene, og deretter sett om vi har fått noen treff, forklarer Øystein Lunde Holla, fagansvarlig for dypsekvensering ved Sykehuset i Telemark.

Begge studiene er publisert i utgave 20 av Tidsskriftet:
Diagnostisk eksomsekvensering – norske erfaringer
Arvelige perifere nevropatier diagnostisert ved dypsekvensering

Torunn Fiskerstrand problematiserer dypsekvenseringen i utgavens etterleder «Diagnostisk suksess med fallgruver». Der skriver hun om bekymringen man har hatt til at man ved dypsekvensering også kan påvise genvarianter som gir risiko for annen type sykdom enn den som er relevant for problemstillingen. Hun skriver også at det er viktig at pasienten er klar over at de som analyserer genomdata ikke har plikt til å lete etter slike tilfeldige risikovarianter. 
– Det er generelt svært krevende å tolke genvarianters betydning for sykdom, og de som skal motta prøvesvarene må også ha et visst nivå av tilsvarende kunnskaper, ellers kan de feiltolke svaret, skriver hun.

Hanne Støre Valeur går av som publiseringsredaktør i Tidsskriftet med lederartikkelen «Doktor datamaskin». Flere arbeidsoppgaver i dagens arbeidsliv tas over av ny teknologi. Det dukker opp plattformer som samler informasjon og målinger fra ulike helseapper på ett sted og gir et samlet bilde av brukerens helsetilstand.
– Er legenes arbeid truet? lurer Valeur.

 

Tidsskrift for Den norske legeforening er et generelt medisinsk tidsskrift, som utkommer annenhver tirsdag og publiseres først på nett. Det utgis 24 nummer årlig.

Papirutgaven sendes til leger, medisinstudenter, biblioteker, sykehus og institusjoner. Alt innhold i Tidsskriftet publiseres på Internett, og er åpent tilgjengelig for alle.

Tidsskrift for Den norske legeforening er både et vitenskapelig tidsskrift og medlemsblad for Den norske legeforening.

Dette kan du blant annet lese om i siste utgave av Tidsskrift for Den norske legeforening:

 

LES MER ...

http://tidsskriftet.no/

Ute nå

 I denne utgåva kan du lese om alt frå humanisme og flørting til musikk og korallrev, og mykje, mykje meir. 

BLI MED BALLADE BAK ORDENE LIVE!

Ballades serie om lyrikken i musikken, Bak ordene, går mandag 20. januar live sammen med Lars Lillo-Stenberg (som også vil framføre et par låter!), Rawdna Carita Eira og Brand Barstein.

Hvordan blir sangtekster til? Hva gjør lyrikken i musikken med sangene vi lytter til, hvorfor treffer de oss og hva kan de bety for oss?

Vi har med oss ingen ringere enn LARS LILLO-STENBERG, som også kommer til å spille et par låter; den samiske dikteren RAWDNA CARITA EIRA, som har skrevet sangtekster for blant andre Mari Boine og Hekla Stålstrenga og librettoen til operaen "Gállábártnit", som ble oppført i Toronto sist høst, og Brand Barstein, skribent hos blant andre Ballade.

Samtaleleder er Ballade-journalist Siri Narverud Moen.

Innledning ved Ballades redaktør, Guro Kleveland.

Vi gjør opptak for podkast som legges ut etter arrangementet.
Bak ordene live skjer i Fritt Ords lokaler i Oslo (rett ved Litteraturhuset) mandag 20. januar kl. 18.00 til 19.30. Enkel servering. Alt gratis.

Meld deg gjerne på på eventet på Facebook!

VELKOMMEN!

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler