Tidsskriftet nr 6 2015

Årets påskenummer. I dette nummeret er helseminister Bent Høie portrettintervjuet, og du kan lese om hvorfor han mener at han har drømmejobben.

Du kan også lese om beredskap ved alvorlig malaria, behandling av prostatakreft, melding av legemiddelbivirkninger og hvilket ansvar alternativbehandlere har hvis de påfører pasienten skade. På lederplass spør også Vegard Bruun Wyller om Gud er blitt elefanten i rommet.  

Tradisjonen tro har påskenummeret også en fyldig del med bokanmeldelser, og vi håper det er noe for enhver smak. 

 

Tidsskrift for Den norske legeforening er et generelt medisinsk tidsskrift, som utkommer annenhver tirsdag og publiseres først på nett. Det utgis 24 nummer årlig.

Papirutgaven sendes til leger, medisinstudenter, biblioteker, sykehus og institusjoner. Alt innhold i Tidsskriftet publiseres på Internett, og er åpent tilgjengelig for alle.

Tidsskrift for Den norske legeforening er både et vitenskapelig tidsskrift og medlemsblad for Den norske legeforening.

Dette kan du blant annet lese om i siste utgave av Tidsskrift for Den norske legeforening:

 

Fra redaktøren

Livssyn har stor betydning for medisinsk virksomhet. Men det hersker en uttalt berøringsangst – Gud er blitt en elefant i rommet. Det må vi gjøre noe med

Elefanten i rommet

 

Mangelfull tropemedisinsk beredskap

Malaria er et av verdens største helseproblemer, og et økende antall nordmenn blir eksponert for smitte. P. falciparum-infeksjon er en akutt og livstruende infeksjon som krever rask diagnostikk og behandling. Likevel mangler mer enn en tredel av norske sykehus beredskap for behandling av alvorlig malaria og flere mangler diagnostiske prosedyrer.

Beredskap ved alvorlig malaria

 

Brakyterapi ved prostatakreft

Innvendig strålebehandling, såkalt lavdoserate brakyterapi, gir gode langtidsresultater ved lavgradig prostatakreft og synes å gi mindre ereksjonssvikt og urinlekkasje enn prostatektomi og ekstern strålebehandling. Men det mangler gode randomiserte studier som kan vise effekt på overlevelse.

Den vanskelige prostatakreften

Lavdoserate brakyterapi ved lavgradig prostatakreft

 

Blir vi lurt av kreftforskerne?

Det er lett å få det inntrykk at kreftforskerne er i ferd med å «løse kreftgåten». Slik er det ikke. Moderne medisin kan skape flere problemer enn den løser. Det er nødvendig å formidle en mer realistisk forståelse av kreft og kreftforskning overfor allmennhet, folkevalgte og donatorer, mener Jarle Breivik.

Hvem har villedet Trond Mohn?

 

Makt, muligheter og påske

Bent Høie er helseminister og intervjues. Per Fugelli er lege og forsker og skriver bøker. Høie vil flytte makt til pasienten. Fugelli vil mye. I dette påskenummeret av Tidsskriftet har vi også artikler om alternativbehandleres ansvar, ortogeriatri (hva er nå det?), kataraktoperasjon i Nepal, døden som eksistensielt problem og begrepene gammel, eldre og eldst. Mye for enhver smak, med andre ord

Ute nå

Er kvinnekamp fortsatt aktuelt, 70 år etter Det annet kjønn? Gnist-redaksjonen har lest deler av Det annet kjønn av Simone de Beauvoir, og Tomine Sandal har lest hele og ser på om boka fortsatt er aktuell, 70 år etter at boka først kom ut. Gnist-samtalen denne gangen er med Linn-Elise Øhn Mehlen og Kjersti Ericsson på tema feministisk praksis.

Ute på nett nå

Shuddhashar's  Issue 16 is published and ready for you to read.  We have articles on a range of topics related to our mission -- from climate change to the Rohingya refugees, and from a devastation in Iraq to the role of politics in the arts -- to name just a few. As always, we hope you will read ideas that inspire you to think, write, and act.

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler