Tidsskriftet nr 6 2015

Årets påskenummer. I dette nummeret er helseminister Bent Høie portrettintervjuet, og du kan lese om hvorfor han mener at han har drømmejobben.

Du kan også lese om beredskap ved alvorlig malaria, behandling av prostatakreft, melding av legemiddelbivirkninger og hvilket ansvar alternativbehandlere har hvis de påfører pasienten skade. På lederplass spør også Vegard Bruun Wyller om Gud er blitt elefanten i rommet.  

Tradisjonen tro har påskenummeret også en fyldig del med bokanmeldelser, og vi håper det er noe for enhver smak. 

 

Tidsskrift for Den norske legeforening er et generelt medisinsk tidsskrift, som utkommer annenhver tirsdag og publiseres først på nett. Det utgis 24 nummer årlig.

Papirutgaven sendes til leger, medisinstudenter, biblioteker, sykehus og institusjoner. Alt innhold i Tidsskriftet publiseres på Internett, og er åpent tilgjengelig for alle.

Tidsskrift for Den norske legeforening er både et vitenskapelig tidsskrift og medlemsblad for Den norske legeforening.

Dette kan du blant annet lese om i siste utgave av Tidsskrift for Den norske legeforening:

 

Fra redaktøren

Livssyn har stor betydning for medisinsk virksomhet. Men det hersker en uttalt berøringsangst – Gud er blitt en elefant i rommet. Det må vi gjøre noe med

Elefanten i rommet

 

Mangelfull tropemedisinsk beredskap

Malaria er et av verdens største helseproblemer, og et økende antall nordmenn blir eksponert for smitte. P. falciparum-infeksjon er en akutt og livstruende infeksjon som krever rask diagnostikk og behandling. Likevel mangler mer enn en tredel av norske sykehus beredskap for behandling av alvorlig malaria og flere mangler diagnostiske prosedyrer.

Beredskap ved alvorlig malaria

 

Brakyterapi ved prostatakreft

Innvendig strålebehandling, såkalt lavdoserate brakyterapi, gir gode langtidsresultater ved lavgradig prostatakreft og synes å gi mindre ereksjonssvikt og urinlekkasje enn prostatektomi og ekstern strålebehandling. Men det mangler gode randomiserte studier som kan vise effekt på overlevelse.

Den vanskelige prostatakreften

Lavdoserate brakyterapi ved lavgradig prostatakreft

 

Blir vi lurt av kreftforskerne?

Det er lett å få det inntrykk at kreftforskerne er i ferd med å «løse kreftgåten». Slik er det ikke. Moderne medisin kan skape flere problemer enn den løser. Det er nødvendig å formidle en mer realistisk forståelse av kreft og kreftforskning overfor allmennhet, folkevalgte og donatorer, mener Jarle Breivik.

Hvem har villedet Trond Mohn?

 

Makt, muligheter og påske

Bent Høie er helseminister og intervjues. Per Fugelli er lege og forsker og skriver bøker. Høie vil flytte makt til pasienten. Fugelli vil mye. I dette påskenummeret av Tidsskriftet har vi også artikler om alternativbehandleres ansvar, ortogeriatri (hva er nå det?), kataraktoperasjon i Nepal, døden som eksistensielt problem og begrepene gammel, eldre og eldst. Mye for enhver smak, med andre ord

Ute nå

 I denne utgåva kan du lese om alt frå humanisme og flørting til musikk og korallrev, og mykje, mykje meir. 

BLI MED BALLADE BAK ORDENE LIVE!

Ballades serie om lyrikken i musikken, Bak ordene, går mandag 20. januar live sammen med Lars Lillo-Stenberg (som også vil framføre et par låter!), Rawdna Carita Eira og Brand Barstein.

Hvordan blir sangtekster til? Hva gjør lyrikken i musikken med sangene vi lytter til, hvorfor treffer de oss og hva kan de bety for oss?

Vi har med oss ingen ringere enn LARS LILLO-STENBERG, som også kommer til å spille et par låter; den samiske dikteren RAWDNA CARITA EIRA, som har skrevet sangtekster for blant andre Mari Boine og Hekla Stålstrenga og librettoen til operaen "Gállábártnit", som ble oppført i Toronto sist høst, og Brand Barstein, skribent hos blant andre Ballade.

Samtaleleder er Ballade-journalist Siri Narverud Moen.

Innledning ved Ballades redaktør, Guro Kleveland.

Vi gjør opptak for podkast som legges ut etter arrangementet.
Bak ordene live skjer i Fritt Ords lokaler i Oslo (rett ved Litteraturhuset) mandag 20. januar kl. 18.00 til 19.30. Enkel servering. Alt gratis.

Meld deg gjerne på på eventet på Facebook!

VELKOMMEN!

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler