Nordnorsk Magasin nr. 1/2016

Nordnorsk Magasin – seig som ei vidjegrein. Med nr 1-16 ser vi fram til en ny årgang sammen med abonnentene våre, og håper at både gamle og nye lesere finner leseglede i det nordnorske magasinets spalter.

I 2014 åpna ei spektakulær turistforeningshytte ved brekanten på Okstindan i Hemnes. Den har fått navnet Rabothytta etter franskmannen Charles Rabot, som vandra i – og kartla - fjellene her på slutten av 1800-tallet. Det er historiker, forfatter og frilansjournalist Ann Kristin Klausen som har besøkt hytta og forsket i Rabots reiser i nord.

– Jeg har ikke noe liv uten å få male. Men dette valget har kostet meg mye, sier Lill-Anita O. Svendsen. Hun ivrer for å redde det glemte fiskeværet Nesland i Lofoten, der hun trådte sine barnesko - og nå lever som kunstner. Kunstneren har hatt besøk av journalist og fotograf Liv-Karin Edvardsen.

Sigmund Solm (1926-1986), Svolværs ukjente krigsmaler brukte hele sitt voksne liv på å male bilder med krigsmotiv, etter at han fjorten år gammel var vitne til Lofotraidet (den 4.3.1941). Artikkelen er skrevet av kulturjournalisten Gunvald Opstad.

– Godt naboskap og samarbeid i nord fører til at gravide kvinner fra Sevettijärvi i Finland kommer til Kirkenes i Norge for å føde. Men dette samarbeidet handler om mye mer. De fleste fra Sevettijärvi er østsamer, et folk som gjennom flere hundre år har blitt flyttet rundt mellom Norge, Russland og Finland, skriver Harald G Sunde i sine historiske betraktninger om folk ved den norsk-finske grensen.

Vi byr på to dikt av høstens diktdebutant Liv Berntine Saltnes fra Nordreisa, og et nytt og tidligere upublisert dikt av den kjente dikteren Helge Stangnes, samt det også tidligere upubliserte romanutdraget Lærepengen av forfatteren Eva K. Henriksen.

Vi anmelder både Havboka av Morten Strøksnes, romanen Neiden 1970 av Ingeborg Arvola og flere andre sakprosabøker, romaner og diktbøker. Dessuten har vi vært på filmfestival, og anmelder Margreth Olins dokumentarfilm Mannen fra Snåsa, i tillegg til en anmeldelse av CD-albumet Eamiritni – Rimeborn fraElin Kåven.

I vår faste spalte ”Matens fortellinger” skriver Vibeke Thorp om supermat, om norsk mat, og om kostholdet på sykehjem. Og Eli Johanne Ellingsve finner fortsatt gamle nordnorske ord og uttrykk som kan kreve en forklaring, denne gangen for eksempel ”tinteskål”, ”baksøles” og ”fulnappast”.

Ute nå

Prosa #2 2021 inneheld to svært ulike tilnærmingar til TV-serien «Atlantic Crossing»s handsaming av historiske hendingar. Les også historia om Kopinors og NFFOs innsats for å styrke bokbransjen i fleire afrikanske land.

Marte Michelets essay er utsett igjen. Tema for årets andre nummer av Prosa er «grenseverdi», noko som viser til dei verdiladde vurderingane som ligg til grunn når grenser blir sette eller flytta, og til kva som kan oppstå når grenser blir kryssa.

Alle tidsskrift skal ha ISSN-nummer. ISSN-nummeret brukes til å identifisere tidsskriftet, og er det samme uansett årgang og utgavenummer.

Les mer her.

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Tidsskriftdagen 2020

Tidsskriftdagen 2020 ble strømmet og du kan se den på vår Youtubekanal her.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler