Om ville bær, uer, tørrfisk og opera, salt, gamle ord, det gode liv, kunst i fjæra, gruver og avfallsdeponi i Kvalsund, internatskole i etterkrigstida, og mye mer
LEDER Fritt land
– Høsten 1944 gikk russiske tropper inn i det nazi-okkuperte Finnmark. I denne siste fasen av krigens kramper i nord befant en elleveåring seg, han som siden skulle bli Nordnorsk Magasins grunnlegger og første redaktør. I sommer la han fra seg krigsminnene for siste gang. Til minne om både ham og frigjøringa, lar vi redaktøren, forfatteren, læreren og historikeren Hans Kr. Eriksen sjøl fortelle om denne tida, gjennom et utdrag fra boka ”Barnet og Krigen”. Vi har også med minnediktet ”Ny-lærarn” av Helge Stangnes, skriver nåværende redaktør Hilde Katrine Eriksen.
Les lederartikkelen på magasinets blogg: http://nordnorskmagasin.wordpress.com/2014/09/09/fritt-land/
PERSPEKTIV: ”Nordområdesatsingas utstillingsvindu”. Eksotiske Finnmark. Vilt, vakkert og nådeløst! Med eksotiske samer, reinsdyr og midnattssol lokkes turister til Sápmi…
– Forfatteren Marion Palmer ytrer seg velskrevet og skarpt, med humor og ironi om planlagt mineralutvinning, gruvedrift og avfallsdeponi i Kvalsund i Finnmark. Marion Palmer: mpalmer@online.no Mobil 93651565.
Les artikkelen på magasinets blogg: http://nordnorskmagasin.wordpress.com/2014/09/23/nordomradesatsingas-utstillingsvindu/
NATUR & TRADISJON: ”Ut og plukke bær”. Historiker og frilansjournalist Ann Kristin Klausen forteller om multer, blåbær, tyttebær og andre sorter som år etter år blei sanket utover ettersommeren og høsten, til husbruk og salg. Tidligere hadde nok de ville bærene en sterkere posisjon enn i dag. I hvert fall følges bærsesongen hvert år av det vanlige omkvedet om at folk er lite flinke til å forsyne seg av naturens skattkammer. Storplukking med sylting og safting er likevel et nyere fenomen. Syltetøy og saft var en sjeldenhet før 1900-tallet.
NATUR & TRADISJON: ”Uer. God, stygg og utryddingstruet”. Ueren har vært en vesentlig del av kostholdet i Nord-Norge, og den spises fortsatt. Men bestanden er på retur og ueren er havnet på rødlista over truede arter. Det lover ikke godt for den typiske nordnorske salta varianten, skriver Ann Kristin Klausen: ann.kristin.klausen@gmail.com
KALOTTKUNST: ”Kine Hellebust og livsverket”. For tredje juli på rad har Kine Hellebust hatt åpent galleri i fjæresteinene i Malangen i Balsfjord. Frilansjournalist og forfatter Lill-Karin Nyland har besøkt henne der. Til vinteren fyller artisten, skuespilleren, billedkunstneren og forfatteren 60 år. Lill-Karin Nyland: nylandlk@online.no
MATENS FORTELLINGER: ”Livets - og dødsens salt”. Et hvitt stoff du ikke kan leve uten, men som kan ta livet av deg? Dette er ingen gåte, men noen perspektiver på salt; i maten og i språket, skriver frilansskribent og lektor i ernæring, vår spaltist Vibeke Thorp: vthorp@online.no
FOLK I HISTORIA: ”Aleksander Eriksen, helgelendingen som ble en sentral lederskikkelse i Lyngen”. Aleksander Eriksen framstår som en verdig representant for de mange tilflyttede lærerne som la ned en stor innsats for å få til vekst og utvikling i Nord-Troms i en periode da denne regionen utmerket seg med å ligge langt bak resten av fylket både med tanke på utdanningsnivå, skoletilbud, kommunikasjoner, næringsliv og inntektsnivå. I dag hører vi ikke lenger Nord-Troms omtalt som en “forsømt del av amtet”, skriver Eivind Bråstad Jensen.
FOLK I NORD: ”Det gode liv i Steinvika”. De bor øde til, de er gamle, men kjeder seg ikke et minutt. For Harry på 84 og Svanhild på 81 er det en berikelse å være i aktivitet. Ekteparet Kristoffersen tar hjertelig imot i sitt hjem i Holandshamn. Den lille gården heter Steinvik, den var husmannsplass i gamle dager. Her er steinknauser over alt og smått med dyrkbar jord. Havet er nærmeste nabo, bare ett av nabohusene er bebodd. Nå har de fått 32 barnebarn og elleve oldebarn, et tolvte er på vei. De teller nøye etter, ler og teller igjen. – Det er så mange at vi kommer av med tallet, sier Svanhild til frilansjournalist Liv-Karin Edvardsen: liv2karin@hotmail.com
ETTERKRIGSTID: ”Skole i krisetid”. Som nittenåring, oppvokst i Bærum, reiste Ingrid Arctander rett etter andre verdenskrig til en internatskole i Nord-Norge - som erstatningslærer for unger fra Finnmark. Det blei et møte med en helt annen verden for den unge kvinna som kom nordover, uten lærerutdanning, uten kunnskap om landsdelen og befolkninga, språk og kultur. Hennes egen beretning om møtet med ungene på internatskolen er gripende lesning.
Ingrid Arctander kan kontaktes på e-post gamccabe@online.no
NATUR & KULTUR: ”Tørrfisk og operahus på Røst”. Hilde Kat. Eriksen
For oss turister som ikke er fiskere eller fiskearbeidere, så byr Røst i Lofoten mellom anna på sykling og sjømat, og båttur til Skomvær fyr. I sommer var det til og med opera på Røst. Framsyninga bygger på beretninga til venetianeren og sjøfareren Pietro Querini, som rak på land der ute i 1432.
LITTERATUR & MUSIKK: Vi trykker også novella ”Landevegsfilm” av Berit Oksfjellelv og språkspalten ”Ord i nord” av Eli Johanne Ellingsve, i tillegg til anmeldelser av bøker og musikk. Denne gangen: Albumet ”Kem va du?” av Moddi og et dusin bokutgivelser i de fleste sjangrer.
Kontakt daglig leder for anmelder-eksemplar av magasinet: karin@nordnorsk-magasin.no
Transaktivisme og abort, arkitektur og lefsebaking. I den nye utgåva av Syn og Segn er det temasider om arkitektur og byggkvalitet, samtale om sorteringssamfunnet med barnelege Ola Didrik Saugstad, tekstar om einsemd, goth-miljøet og dei kvite flekkane i verdsrommet.
Et av temaene i dette nummeret er endring – et tema vi også vil komme tilbake til i senere nummer, i og med vi venter på meldinger, rapporter og beslutninger som vil være av stor betydning for sektoren. Men dette nummeret inneholder også saker om det mer arkivfaglig nære; slik som bestandsregistrering, katalogisering og formidling.
Nordnorsk Magasin: et avsluttende kapittel? Nordnorsk Magasin nr. 4-2018 gikk ut til abonnentene den 27. november. Denne papirutgaven av Nordnorsk Magasin er trolig den siste som kommer ut.
Tema Avhengighet: Avhengighet gir ikke fritak for straff. Intervju med lege og forsker Knut Boe Kielland, omtale av boka Hva er avhengighet v/ Jahn Arne Olsen og artikkelen «Bør narkotika legaliseres?» av Øyvind Røed. Les vinnertekstene i årets tekstkonkurranse som ble arrangert i samarbeid med =Oslo.
Tema: Miljø og teknologi. Smarte byer, sirkulær økonomi og en verden der sosiale rom, byplan og arkitektur som sådan har emigrert til en virtuell verden?
Ekstremisme, folkemusikk, død og odelsrett: I den nye utgåva av Syn og Segn er det temasider om døden, samtale med komponist og folkemusikar Anne Hytta, tekstar om odelsrett, farskjærleik og arven etter Sovjetunionen.
Møt brukerne ved Bakkely Arbeidssenter, som i mange, mange år har klistret adresse-etikettene på Nordnorsk magasin. Les om en utdøende art i kulturfloraen vår; telefonkioskene, og bli med på utferd til fiskeriregionen Galicia. Se fargerik kunst, les om Narviksenteret, møt diktdebutanter og les litteraturanmeldelser og annet spennende stoff..
Temanummer om iransk film med Sara R. Yazdani og regissør Kaveh Tehrani som gjesteredaktører. Kurator Övül Ö. Durmusoglu skriver om Forough Farrokhzads «The House is Black» (1964), filmforsker Annie Fee diskuterer hvorfor Jafar Panahis «Taxi Teheran» (2015) ikke er en art-house film.
Årets andre utgivelse av Arkivråd er et tema-nummer om digitalisering. Det er uten tvil mye som skjer rundt om i det langstrakte land.
Les bl.a..; Velkommen til Tromsø – KAI-konferanse 2018 - Kongens Fortjenestemedalje x 2 - Den kommunale digitale historien – KDRS som verktøy - Digital deponering i Trondheim kommune
I MELKS dramautgave kan du lese om skeiv kultur innenfor teaterets saler, gestaltning av kjønn i teaterutdanning, oppsetninger, teatergrupper og skeive adapsjoner, Samuel Beckett, Per Aabel m.m.
Irland og Polen, motstandskamp og psykiatri. I den nye utgåva er det temasider om Polen, samtale med psykolog Arnhild Lauveng, tekstar om motstandskamp og fuglesperm, kyrkjekunst og kollektivt minne. Og noko til.