Nordnorsk Magasin 2/18

Minerydding i Vesterålen etter 2. verdenskrig, konfirmasjonskort fra 1917, tospråklig barnebok - et språkutviklingsprosjekt, litteraturkritikk og musikkanmeldelse, dikt og prosa.

I førti år, siden 1978, har Nordnorsk Magasin kommet ut på Stonglandseidet på Sør-Senja. Magasinet er et uavhengig og selveid tidsskrift som skriver om Nord-Norge og andre nordlige strøk, med vekt på historie og samtid, natur og kultur, kunst og litteratur. Bladet har fire utgaver pr år og et opplag på 1800 eks. Redaktør siden 2005 er Hilde Kat. Eriksen.

I den nyeste utgaven av Nordnorsk Magasin skriver lokalhistoriker Johan I. Borgos om mineryddinga i Vesterålen etter 2. verdenskrig, og han lar Inge Eberg Johansen og Eiliv Pettersen bidra med øyenvitneskildringer. – Minekutterne gjorde en formidabel jobb, skriver Borgos. De første to-tre årene etter krigen klarte de å ta knekken på rundt tolv tusen miner, og tallet økte seinere.

I reportasjen «Konfirmasjon anno 2017» har frilansjournalist Liv Karin Edvardsen besøkt Gunn Horsevik på Grytøya, Gunn har arvet ei eske med konfirmasjonskort etter bestemora Klara Agnete Kristiansen (1901-1967). De hundre år gamle kortene er et vakkert minne fra ei tid da konfirmasjonen var et viktig overgangsritual fra barn til voksen.

– Søren Hans Lynge var et av mange barn som ble sendt fra Grønland til Danmark som en del av fordanskingspolitikken. Fra 1961 til 1976 ble 1615 grønlandske barn helt ned i niårsalderen sendt på skoleopphold til Danmark. Der skulle de bo hos fosterfamilier i ett år, mens de tilegnet seg dansk språk og kultur som de skulle bringe med seg tilbake til Grønland, forteller skribent og forfatter Beate Heide.
– «Namako ja bivdojuolggit/ Namako og tentaklene» er ikke bare ei nyutkommet, tospråklig bildebok, men også et språkutviklingsprosjekt. Da forfatteren Rita Sørly kom med sitt norske barnebokmanus til forlegger og gjendikter Rauni Magga Lukkari i Gollegiella forlag, måtte Lukkari i gang med å finne nye ord på nordsamisk for en rekke skapninger i havet, skriver redaktør og skribent Hilde Kat. Eriksen, som har intervjuet forfatteren og oversetteren.

Forfatteren Bjørn Erik Stemland bidrar med viseteksten «Gule smørblomst», og poeten Helge Stangnes deler diktet «Grafikk» med leserne. Vi publiserer også ei novelle, og anmeldelse av CD-abumet «Juliethnorth» fra bandet med samme navn.

I denne utgaven av Nordnorsk Magasin er litteraturkritikken knytta til prosjektet «Kva skjer utanfor lyskastarane». Der leter vi etter litteratur som havner i skyggen av bestselgere, vi ser blant annet på kvaliteten på litteratur som gis ut på småforlag, og om det er noen landsdelstrekk ved den litteraturen vi anmelder. Stiftelsen Fritt Ord støtter prosjektet.

Ute nå

I 1870 fantes det omtrent 100 000 griser i Norge. I dag slakter vi 1,7 millioner griser hvert år. Nå hører vi om et voksende ubehag knyttet til denne produksjonen – selv næringen snakker om «stor etterspørselsrisiko». Og dyrevernere at dersom forbrukere visste mer om hvordan grisen blir mat, så ville maten smakt annerledes.

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler