Folkemusikk 2 - 2012

Rørosmartnan: Hestefolket er her, handverkarane, dei historiemedvitne - og festfolket. Bli kjend med 86 år gamle Birgit Rike Lund, ho tilhøyrer dei som faktisk har levd i tradisjonen; opphavsretten var ikkje nett noko tema.

Andre nummeret av bladet Folkemusikk i 2012 er no på marknaden!

RØROSMARTNAN:Hestefolket er her, handverkarane, dei historiemedvitne. Og festfolket. Dei som tok flyet frå Oslo i semska nikkers og strikka panneband, og dei som sver til vadmål og rallarhatt med pins i. Her finn du ungdommar som drikk seg fulle for første gong, og eldre som gjer det for tusende gong. Og om du i alt mylderet skulle leite etter Rørosmartnan sitt pulserande hjarte, er det berre å gå etter rytmen som vibrerer gjennom verdsarven. Den går i tredelt takt. Meir på side 10.

BIRGIT RIKE LUND:86 år gamle Birgit Rike Lund tilhøyrer dei som faktisk har levd i tradisjonen. Opphavsretten var ikkje nett noko tema.– Når eg seier kva eg skal synge, seier eg ikkje kven eg har lært det av. Om eg nokon gong visste det sjølv, hadde vel ingen visst kven vedkomande var. Du veit, eg er jo gamal, seier Birgit. Ansiktet hennar sprekk opp i eit stort smil. Bli meir kjend med Birgit på side 18.

KRONIKK:Kristoffer Jul-Larsen skriv om vidareutviklinga av rustematikken hjå mange norske folkemusikkgrupper, og korleis «de forsøker å ’skitne til’ musikken og gjøre den til noe mer enn ’bare musikk’. På en lignende måte er det hos flere av disse musikerne en utpreget og bevisst – en kan kanskje sioverdrevet– interesse for folkemusikkens skeive tonespråk, det en med bakgrunn i klassisk, tradisjonell kunstforståelse vanligvis ikke kjenner igjen som skjønt, men som tilhører ’det virkelige’». Meir side 44.

LEIAR:Det skjer mykje nytt i folkemusikken. Men kvifor er det ingen som skriv nye tekstar til gamle melodiar? Bak dei velklingande arrangementa blir det i all hovudsak nytta gamle tekstar. Språket og innhaldet i songane høyrer heime i fortida: Tekstane handlar om mannssjåvinistiske riddarar, trollpakk, pusekattar, kyr, ulydige geiter, hysteriske og jålete jomfruer. Interesserer det meg? Leiaren er på side 5.

Teikneserie, sladder, aktualitet, platemeldingar, i platehylla til Arve Moen Bergset, platedebuten til Berit Opheim Versto, fagkronikkar og mykje, mykje meir!

Bladet Folkemusikk er det einaste landsdekkande bladet for folkemusikk og folkedans, og bli lese av musikk- og kulturinteresserte over heile landet. Bladet Folkemusikk er frå 2010 i sal på Narvesen.
Bestille blad? Send ein SMS med «FOLK + NAMN» til 2080, og vi registrerer deg som abonnent med det same!

Ute nå

 I denne utgåva kan du lese om alt frå humanisme og flørting til musikk og korallrev, og mykje, mykje meir. 

BLI MED BALLADE BAK ORDENE LIVE!

Ballades serie om lyrikken i musikken, Bak ordene, går mandag 20. januar live sammen med Lars Lillo-Stenberg (som også vil framføre et par låter!), Rawdna Carita Eira og Brand Barstein.

Hvordan blir sangtekster til? Hva gjør lyrikken i musikken med sangene vi lytter til, hvorfor treffer de oss og hva kan de bety for oss?

Vi har med oss ingen ringere enn LARS LILLO-STENBERG, som også kommer til å spille et par låter; den samiske dikteren RAWDNA CARITA EIRA, som har skrevet sangtekster for blant andre Mari Boine og Hekla Stålstrenga og librettoen til operaen "Gállábártnit", som ble oppført i Toronto sist høst, og Brand Barstein, skribent hos blant andre Ballade.

Samtaleleder er Ballade-journalist Siri Narverud Moen.

Innledning ved Ballades redaktør, Guro Kleveland.

Vi gjør opptak for podkast som legges ut etter arrangementet.
Bak ordene live skjer i Fritt Ords lokaler i Oslo (rett ved Litteraturhuset) mandag 20. januar kl. 18.00 til 19.30. Enkel servering. Alt gratis.

Meld deg gjerne på på eventet på Facebook!

VELKOMMEN!

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler