Cinema nr. 5-6, 2015

Møt Kristoffer Hivju om innspillingen av Birkebeinerne, JJ Abrams om 40 år med Star Wars og Fredrik Horn Akselsen om satanister og andre djevler + les mye mer filmstoff

MYK HARDHAUS

- Jeg har aldri noen gang tatt så mange halsbrekkende sjanser på en filminnpilling. Det var med livet som innsats bokstavlig talt, forteller KRISTOFER HIVJU om innspillingen av Birkebeinerne som til tider fylte legevakten på Lillehammer.

 

 

FØRTI ÅR MED STAR WARS

Da JJ ABRAMS fikk tilbud om å regissere den sjuende Star Wars-filmen var hans første reaksjon å si nei. - Det var et veldig skremmende forslag. Og dessuten kjente jeg at jeg hadde gjort mitt når det gjaldt oppfølgere. Jeg ville ganske enkelt holde meg borte fra det i fremtiden, sier han. - Men så begynte vi å snakke om det. Og til min store forundring føltes det plutselig helt riktig.

 

 

SATAN I SOLNEDGANG

I 2012 kom regissør FREDRIK HORN AKSELSEN ut med en dokumentar om ekte eksorsister ansatt i den katolske kirke. Tre år senere er han tilbake med en ny dokumentar, denne gangen om black metal og satanister. Cinema spurte hvem det var morsomst å filme.

 

REISEN TIL SNÅSA

I dokumentarfilmen Mannen fra Snåsa har MARGRETH OLIN filmet
22 menneskers møte med Joralf Gjerstad, for de fleste bedre kjent som Snåsamannen. – Gitt de ulike menneskenes historier og hva Joralf sa til folk, så ble vi noen ganger

svært forbløffet både over hvordan pasientene kunne fremstå før og etter møtet. Det var flere rørende øyeblikk underveis.

 

FILMMAGIKEREN

- Jeg er en illusjonist, en gammeldags magiker som sager damer i to
og trikser med røyk og speil. Når filmen er over og lysene kommer på i salen, skal publikum kunne si «ååå» og undre seg.

 

KUPPFILMER

Det store kuppet er en av nøkkelingrediensene i flere av de største kassasuksessene de siste årene. Vi er nå inne i en bølge med kuppfilmer.

 

INDIEKONGEN

JEREMY IRONS har en imponerende karriere bak seg.
Da Cinema traff ham på filmfestivalen i Marrakech, var han nettopp ferdig med innspillingen av The Man Who Knew Infinity som har norsk julepremiere. Til neste år ser vi ham som Alfred i Batman v Superman: Dawn of Justice.

 

DUELL I SIENA

Hesteløpet Palio i Siena, stammer fra verdens
eldste ridderturnering med hester (den første teksten som dokumenterer Palio er fra 1238). Det er et vanvittig hesteritt fullt av intriger
og hvor det meste er tillatt – eller blir sett gjennom fingrene med.

 

ROCKY ER TILBAKE I BOKSERINGEN

Rocky var en sensasjon som traff en nerve blant 1970-tallets kinopublikum. Det var en klasse- reise og en oppfyllelse av den amerikanske drømmen. Gjennom fem tiår og fem oppfølgere skulle det bli en føljetong om Rocky og hans familie gjennom samfunnets omveltninger og med drømmer som kom i oppfyllelse. Og ikke minst de som brast. Nå har Rocky lagt bokse- hanskene på hylla og sendt stafettpinnen videre til den unge bokseren Creed.

 

NORSK FILMS KVINNER OG MENN

I forrige utgave av Cinema kikket vi nærmere på kvinnelige karakterer i norsk film gjennom de siste ti årene.
I dette nummeret stuper vi ned i de mannlige karakterene.

 

NÅR EN STJERNE FALLER NED

Eviggrønne When You Wish Upon A Star er blitt like ikonisk for Disney som Mikke Mus. Sangen om at en drøm kan bli sann ble udødeliggjort av Cliff Edwards i Timmy Gresshoppes skikkelse. Selv håpet han forgjeves å få egne drømmer gjenoppfylt.

 

COEN-BRØDRENES ABSURDE FILMTEATER

Joel og Ethan Coen eksellerer i svart komedie. Cinema ser på tre absurde mesterverk, og summerer samtidig opp veteranenes mangfoldige løpebane.

 

GARBO OG DIETRICH –DRONNINGER AV FILM

Filmhistoriens største kvinnelige ikoner gestaltet en svensk dronning og en russisk keiserinne i sine mest minneverdige roller – under myndig regi fra Hollywood-filmens mest distinkte regissører.

 

 

 

Ute nå

Årets tredje utgave av Prosa er viet 25-årsjubileumet! Vi feirer med et fyldig jubileumsnummer og lansering av første episode av Prosapodden! 

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler