Les bl.a.om Ingrid Olavas spillefilmdebut, Kings Bay-ulykken som politisk thriller,det mørke og destruktive som tiltrekker Ellen Dorrit Petersen, en hyllest til musikalen og en mengde annet spennende filmstoff.
REGLENE FOR FRIHET
– Jeg ønsker å gjøre det som føles gøy og sant i øyeblikket, istedenfor å være strategisk i den ene eller andre retningen, sier INGRID OLAVA. I januar dukker hun opp i en av rollene i Kim Hiorthøys spillefilmdebut The Rules for Everything, snaut to måneder før hun feirer tiårsjubileum som plateartist.
JAKTEN PÅ SANNHETEN – OG NORSK NAIVISME
STIG SVENDSEN åpner filmåret 2017 med Kings Bay – en politisk thriller med gruveulykken på Svalbard i 1962 som bakteppe. 21 gruvearbeidere døde og regjeringen Gerhardsen måtte gå av. Årsaken til ulykken er aldri blitt klarlagt.
JEG HAR SANSEN FOR DET MØRKE OG DESTRUKTIVE
ELLEN DORRIT PETERSEN er inne i en virvelvind av tv serier og kino- filmer. Hun spiller store roller i Frikjent og i Adler/Bergen på tv og er premieklar på kino med en dose skrekk og gru i grøsseren Shelley. I tillegg er hun i gang med innspillingen av Joachim Triers Thelma.
KNIVSKARP HOLLYWOOD-DEBUT
Høsten 2010 overrasket ANDRÉ ØVREDAL det norske publikummet med Trolljegeren og en særegen vri på mokumentarsjangeren. Seks år senere er han tilbake med den svært etterlengtede andre spillefilmen, som også er hans Hollywood-debut.
DE SUBTILE OG NÆRE ØYEBLIKKENE
EILI HARBOE hadde sin hovedrolledebut med ungdomsfilmen
Kyss meg for faen i Helvete i 2013. Nå er det regissør Joachim Trier
som har valgt henne som hovedrolleinnehaver i sin kommende film Thelma.
MELLOM SPREKKENE
KEN LOACH er en filmskaper som ikke er redd for å sparke borti politiske vepsebol, og hans siste film Jeg, Daniel Blake er intet unntak. Denne gangen er det sosial- arbeidere og håpløst byråkrati som får gjennomgå, i en film som har blitt kalt et rasende oppgjør med britisk arbeiderpolitikk. Cinema tok en prat med den samfunnsengasjerte regissøren, og spurte hvorfor han er så sinna?
EN HYLLEST TIL MUSIKALEN
Da DAMIEN CHAZELLE gikk inn til premiere- visningen av La La Land i Venezia var han nervøs og skrekkslagen. To timer senere, og etter en ti minutter lang stående applaus, var nervøsiteten borte. Han forsto at filmen var blitt en stor hit.
MEL GIBSON PÅ KRIGSSTIEN
Etter ti år har MEL GIBSON kommet tilbake som regissør. Filmen heter Hacksaw Ridge og er en blodig, virkelighetsbasert film som utspilles under andre verdenskrig.
MAN SKAL IKKE VÆRE REDD FOR Å VÆRE SÆR
JAN VARDØEN kalles kongen av Grünerløkka. Der driver han en rekke restauranter.
I tillegg har han skrevet bøker, er musiker, har sitt eget musikkstudio – og er i gang med filmsenteret Oslo 16. Nå kommer han med Det norske hus – hans tredje selvfinansierte spillefilm på tre år. Han satser all sin tid på å bli filmskaper.
DE USTOPPELIGE
Regissør IZER ALIU og produsent KHALID MAIMOUNI har laget tre filmer sammen før og har to til på gang. Felles for filmene er at de er tett knyttet til eget liv, og skildrer opplevelser fra barndommen i Makedonia og ungdomstiden som innvadrere i Sverige og Norge.
GRENSELØS KJÆRLIGHET
I et tilbakeblikk på den såkalte migrantfilmen og norske filmer som Import-eksport (2005), Vinterland (2007) og Jeg er din (2013), er det rom for å se på den grunnleggende kjernen som ligger bak karakterenes motivasjon. Hvilke virkemidler markerer ‘The otherness’ og skillet mellom personen og dette ‘andre’ fremmede elementet vi ofte forventer i disse filmene?
INNTRENGERE- HJEMMEINVASJON MED EN VRI
En invasjon av den trygge og private sfæren er manges store mareritt. Nå har to norskættede film- skapere fornyet home invasion-sjangeren med en uvanlig heltinne som lider av agorafobi.
UNDERLIG, BRUTAL OG VIDUNDERLIG
I den nederlandske byen Breda, på et idyllisk torg innrammet av gamle murbygninger, holdes den årlige BUT-festivalen hver september. Navnet er en sammensetning av de uglesette sjangrene «B-movies», «Underground film», og «Trash Cinema», og hvert år kommer en ivrig fanskare for å dyrke lidenskapen for filmer som ellers blir avfeid som billige og spekulative.
VALKYRIEN – EN PUSTENDE ORGANISME
Sist ERIK RICHTER STRAND og MIKKEL BRATT SILSET jobbet sammen, var det i filmen Sønner fra 2006. Da var Mikkel bare 14 år og en spirende skuespiller. Ti år etter arbeider de igjen sammen i den nye hybrid-serien Valkyrien som tar deg med ned i mørket under Oslos gater.
INNVANDRING TIL HOLLYWOOD
Vi ser på tre klassiske amerikanske filmer der migrasjon og innvandrermiljøer står sentralt, med mange øyeblikk med sjokkerende emosjonell kraft.
Filosofisk supplement er et studentdrevet tidsskrift for filosofi. Denne utgaven er dedisert til Immanuel Kant og hans filosofi. Tekstene er skrevet av både nåværende og tidligere studenter, samt akademikere fra inn og utland.
Tema for dette nummeret er Arkivlandskap i endring. Les også Arkivforbundets side: Arkivene mot falske nyheter og maktovergrep, eller ta en titt på kartet på siste side over nye fylker f.o.m. 2020.
Mellom #2/2019 tar opp tematikken unge og lovande i omsetting, og presenterer ferske omsettingar frå ferske omsettarar!
STEMMER nr. 2 2019 presenterer resultatet av årets tekstkonkurransen med tema «2084». Vi har også flere andre bidrag om klima og miljø i dette nummeret, våre faste spalter om språk og oversettelse og flere nye litterære stemmer. Blant annet hyller vi en kulturdronning - bibliotekar og skribent Marit Hallen (1962 – 2018).
Tema Tid. Les bl.a.: Felles nåtid, intervju med Anders Johansen, Jakten på syndfloden og tidens begynnelse. Musikk, foto, lyrikk og mye mer.
Er kvinnekamp fortsatt aktuelt, 70 år etter Det annet kjønn? Gnist-redaksjonen har lest deler av Det annet kjønn av Simone de Beauvoir, og Tomine Sandal har lest hele og ser på om boka fortsatt er aktuell, 70 år etter at boka først kom ut. Gnist-samtalen denne gangen er med Linn-Elise Øhn Mehlen og Kjersti Ericsson på tema feministisk praksis.
Shuddhashar's Issue 16 is published and ready for you to read. We have articles on a range of topics related to our mission -- from climate change to the Rohingya refugees, and from a devastation in Iraq to the role of politics in the arts -- to name just a few. As always, we hope you will read ideas that inspire you to think, write, and act.
Les om: «Astrup – Flammen over Jølster», Den vesle vampyren, Steven Spielbergs «West Side Story» er ferdig med opptakene, ny «Terminator: Dark Fate»-trailer avslører ny vri på serien – og mye mer!
Islands president, landbruk, massevald og ei tjueårskrise. I den nye utgåva av Syn og Segn er det ein stor samtale med Islands president, Guðni Jóhannesson, temaartiklar om norsk landbruk, tekstar om ungdomskriminalitet, om Alta-saka 40 år etter, om norsk – eit sjeldsynt språk, og mykje, mykje meir.
Filosofisk supplement sitt nyeste nummer, Arendt (#3-4/2019), er nå på plass hos abonnenter og i butikkene! Dette er vårt lengste nummer hittil, samt vårt aller første dobbeltnummer, men det koster bare 65 kr, altså like mye som våre enkeltnumre.
Siste nummer av Albertine, Sexarbeid og migrasjon, er nå tilgjengelig.
Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.
Send e-post til post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.