Cinema 3/2015

Les om høstens norske drama Hevn, krimkomedien Wendyeffekten, møt Ghita Nørby og les om dokumentaren om Ingrid Bergmann. For å nevne noe...

 

HEVNENS KVINNER
Det smaker godt med hevn på film. Høstens norske hevndrama serveres både kaldt og varmt til regi av spillefilmdebutant KJERSTI STEINSBØ, fritt etter en oppskrift fra «Dukken i taket» av Ingvar Ambjørnsen. Hevn er spilt inn i Sogndals mektige og klaustrofobiske landskap med SIREN JØRGENSEN i hovedrollen.

 

TAUSEHET OG KOMISK GULL
I krimkomedien Wendyeffekten spiller LINN SKÅBER en søt og farlig luksusprostituert fra Bøler, mens CHRISTIAN SKOLMEN spiller en rufsete politispaner som liker å høre sin egen stemme. De er imidlertid enige om at det også ligger mye god humor i pauser og stillhet.

 

ET HØYERE SPILL
- Du kommer til et punkt hvor du tenker at du kan kjøre safe og stoppe det hele, til alles enorme skuffelse, men godt begrunnet. Eller du kan stole på at det går bra, uten noen garanti, sier THOMAS ROBSAHM om å produsere Louder than Bombs. Han valgte heldigvis det siste alternativet, og med det fikk Norge sin første film i hovedkonkurransen i Cannes på 36 år.

 

STOREBROR TAR DEG
4. oktober er det premiere på årets dyreste norske tv-serie Okkupert. ERIK SKJOLDBJÆRG har det kreative hovedansvaret for serien som har kostet 90 millioner kroner. Allerede før den norske premieren er den solgt til en rekke land.

  

8 NORSKE GLANSMUNRE GJENNOM TIÅRENE
Cinema fyller 85. Vi markerer hvert tiår siden starten som Norsk filmblad i 1930 med å feire en eksepsjonell norsk film.

 

MER BLOD I VILLMARKENS KATEDRAL
En stor andel av filmene som kommer fra Hollywood er oppfølgere. Dette gjelder spesielt innen skrekksjangeren, hvor det stadig smis mens likene fortsatt kaldsvetter. I Norge er fenomenet ikke på langt nær like utbredt, og det er 12 år siden Villmark gikk en seiersrunde på norske kinoer. Cinema spurte regissør PÅL ØIE hvorfor vi har måttet vente så lenge på Villmark 2?

 

NORGES UKJENTE PRISVINNER
STURLA BRANDTH GRØVLEN er Norges ukjente prisvinner. Ved årets filmfestival i Berlin stakk han av med en Sølvbjørn for foto og fremragende kunstnerisk prestasjon i den tyske filmen En natt i Berlin (Victoria). Filmen på to timer og fjorten minutter er filmet i én lang sekvens med trønderen Sturla Brandth Grøvlen bak kamera

 

HISTORIEN OM ET IKON
I anledning av at det er 100 år siden Ingrid Bergmann ble født har den svenske regissøren STIG BJÖRKMANN laget en dokumentarfilm om den legendariske skuespillerinnen. At Ingrid Bergman preget årets Cannes-plakat, sier det meste om hennes stilling i filmverden.

 

FILMDRONNINGEN
80-årige GHITA NØRBYs arbeidsdag kan ta knekken på noen og enhver - parallelt skriver hun bok, spiller inn film og står på teaterscenen hver kveld. Få skuespillere kan vise til en slik karriere: hun har mer enn 150 filmer og fire ekteskap bak seg.

 

NORDEN I HOLLYWOOD
Nordisk filmskapere og skuespillere har de siste årene gjort seg stadig mer bemerket i Hollywood. Det er intet nytt fenomen – tenk bare på Ingrid Bergman. Tradisjonelt har det vært dansker og svensker som har stått for det skandinaviske innslaget, men de siste årene har nordmenn gjort seg stadig mer bemerket.

 

MANNEN SOM KUNNE HA ENDRET VERDENSHISTORIEN
Der Untergang-regissør OLIVER HIRSCHBIEGEL vender nok en gang tilbake til Det tredje riket i filmen Elser -13 minutter etter Hitler – om snekkeren Georg Elser som egenhendig nesten lyktes i å ta livet av Adolf Hitler. Hans bombe var 13 minutter unna i å ta livet av Føreren den 8. november 1939. Hadde han lykkes hadde han endret verdenshistorien.

 

KULTFILMENE HAR BLITT TV-SERIE
The Evil Dead har flere ganger blitt kåret til verdens skumleste film. Den uavhengige lavbudsjettsfilmen ble laget av en gjeng ivrige amatører i 20-årene, og 35 år senere jobber de fortsatt sammen i Hollywood. Nå har de laget TV-serie av kultfilmtrilogien

 

NORSK FILMS KVINNER OG MENN. DEL 1: KVINNEN
Karakterer i norsk film er stadig et lite utforsket område. Hva om vi tar utgangspunkt i et kjønnsperspektiv? Hvem er de norske kvinner og menn i norsk film de siste ti årene, og hvordan er de fremstilt? Vil vi i det hele tatt kunne se en målrettet fremstilling?

 

EN SAMEVAMPYR, ET SELVMORDSMYSTERIUM, ET SKILSMISSEDRAMA
Vi presenterer tre nordiske mestre, som alle har jernkontroll over mange flere aspekter ved arbeidene sine enn bare regien.  

Ute nå

Frå einsame menn og nabolandsperspektiv til Google og kunstig intelligens: I denne utgåva av Syn og Segn finn du tekstar som spenner over både det personlege og det globale.

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler