ArkitekturN nr. 6/2015

Hva skal til for å redusere nordmenns økende CO2-utslipp til et bærekraftig nivå? Sykkelgate som ikke er noen sykkelgate, kjøkkenarkitektur gjennom det 20. århundre, m.m.

Bærekraftig hverdag?

Nordmenn ligger på verdenstoppen når det gjelder CO2-utslipp, og utslippene bare øker. I gjennomsnitt slipper hver av oss ut ti tonn CO2 i året. Hva skal til for å redusere tallet til et bærekraftige nivå? I  det svenske pilotprosjektet ”One Tonne Life”, flyttet en vanlig småbarnsfamilie inn i et klimasmart hus og la om vanene sine. I løpet av seks måneder var de nede i 2,8 tonn pr. år. Solveig Nygaard Langvad har sett nærmere på det svenske prosjektet. Finnes det noen tilsvarende initiativer i Norge?

 

På sykkelens premisser

De siste 70 årene har vi planlagt byer og bygget gater med bilen som byuviklingens fremste premissleverandør. I den ferske transformasjonen av Torggata i Oslo, har Sweco Norge laget en gate for syklister og fotgjengere. Men Torggata er fremdeles ikke noen sykkelgate, mener Iwan Thomson og Pernille Heilmann Lien i Lala Tøyen.

 

Salmer fra kjøkkenbenken

Fra fortidens bryggerhus til skaprekkene i dagens leiligheter: kjøkkenet har bestandig vært viktig, og utformingen av kjøkkenet har fulgt rådende arkitektoniske idealer. Mathilde Sprovin og Even Smith Wergeland har sett på det norske kjøkkenet gjennom det tyvende århundre.

 

Kommersielle signalinteriører

I en hverdag der netthandelen øker, er den fysiske butikkens rolle i ferd med å endre seg. Kristina Ketola Bore har blant annet besøkt fire interiørprosjekter i Oslo, der arkitekturen er blitt en del av en utvidet merkevarebygging: Aker Brygge, Østbanehallen og butikkene til Aesop og Yme.

 

Følg også med på vår engelskspråklige nettside www.architecturenorway.no

Ute nå

Frå einsame menn og nabolandsperspektiv til Google og kunstig intelligens: I denne utgåva av Syn og Segn finn du tekstar som spenner over både det personlege og det globale.

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler