Arkitektur N nr. 4-2016

Les bl.a. om demokratiets spillerom; Arkitektur N har sett på noen av de rommene der demokratiet utspiller seg. Les om Biblo Tøyen, havnepromenaden i Oslo m.m.

Demokratiets spillerom

Det kan ikke være tvil om at fysiske omgivelser påvirker menneskers atferd. Den arkitektoniske rammen vi bygger oss rundt sentrale fellesskapsarenaer blir dermed svært viktig. I anledning av 150-årsjubileet for den norske Stortingsbygningen har Arkitektur N sett på noen av de rommene der demokratiet utspiller seg, fra Sikkerhetsrådssalen i FN-bygningen i New York, til Vest-Saharas eksilparlament i en flyktningleir i Algerie.

 

Forsamlingsrommenes arkitektur

Det nederlandske arkitektkontoret XML har kartlagt parlamentssalene i FNs 193 medlemsland og funnet at antallet romtypologier er svært begrenset – til tross for store kulturelle og politiske forskjeller. XML har også utformet en rekke rom for Det europeiske råd i Brussel – med ambisjon om å legge til rette for at åpenhet, tilgjengelighet og synlighet får et fysisk uttrykk i Europas maktsentrum.

 

Biblo Tøyen

Tidligere i år åpnet Biblo Tøyen – et bibliotek og møtested utelukkende forbeholdt unge mellom 10 og 15 år. I tillegg til å romme landets beste samling litteratur for barn og unge, legger lokalene – som kan minne mer om en fornøyelsespark enn et tradisjonelt bibliotek – til rette for spontane møter og aktiviteter. Helle Benedicte Berg har snakket med arkitekt og kreativ utvikler Aat Vos og de andre som står bak prosjektet. – Visjonen har vært å skape et attraktivt og inspirerende tredje sted. Her skal barna være trygge, få nysgjerrigheten stimulert og lære, uten at det koster penger, sier Reinert Mithassel fra Deichmanske bibliotek.

 

Havnepromenaden i Oslo

Den midlertidige havnepromenaden i Oslo strekker seg over ni kilometer, fra Frognerkilen til Kongshavn, og er satt sammen av en rekke steder med svært forskjellig karakter. Ruten er markert med oransje containere satt på høykant, som også formidler informasjon om Oslos nære historie. Et team bestående av blant andre mmw arkitekter og Bjørbekk & Lindheim landskapsarkitekter har stått for utformingen, mens Rodeo arkitekter og White arkitekter har gjort forarbeidet med en prinsipp- og stategiplan.

 

For det øvrige innholdet av Arkitektur N se www.arkitektur-n.no

Følg også med på vår engelskspråklige nettside http://www.architecturenorway.no/

Ute nå

 I denne utgåva kan du lese om alt frå humanisme og flørting til musikk og korallrev, og mykje, mykje meir. 

BLI MED BALLADE BAK ORDENE LIVE!

Ballades serie om lyrikken i musikken, Bak ordene, går mandag 20. januar live sammen med Lars Lillo-Stenberg (som også vil framføre et par låter!), Rawdna Carita Eira og Brand Barstein.

Hvordan blir sangtekster til? Hva gjør lyrikken i musikken med sangene vi lytter til, hvorfor treffer de oss og hva kan de bety for oss?

Vi har med oss ingen ringere enn LARS LILLO-STENBERG, som også kommer til å spille et par låter; den samiske dikteren RAWDNA CARITA EIRA, som har skrevet sangtekster for blant andre Mari Boine og Hekla Stålstrenga og librettoen til operaen "Gállábártnit", som ble oppført i Toronto sist høst, og Brand Barstein, skribent hos blant andre Ballade.

Samtaleleder er Ballade-journalist Siri Narverud Moen.

Innledning ved Ballades redaktør, Guro Kleveland.

Vi gjør opptak for podkast som legges ut etter arrangementet.
Bak ordene live skjer i Fritt Ords lokaler i Oslo (rett ved Litteraturhuset) mandag 20. januar kl. 18.00 til 19.30. Enkel servering. Alt gratis.

Meld deg gjerne på på eventet på Facebook!

VELKOMMEN!

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler