Arkitektur N nr. 4-2016

Les bl.a. om demokratiets spillerom; Arkitektur N har sett på noen av de rommene der demokratiet utspiller seg. Les om Biblo Tøyen, havnepromenaden i Oslo m.m.

Demokratiets spillerom

Det kan ikke være tvil om at fysiske omgivelser påvirker menneskers atferd. Den arkitektoniske rammen vi bygger oss rundt sentrale fellesskapsarenaer blir dermed svært viktig. I anledning av 150-årsjubileet for den norske Stortingsbygningen har Arkitektur N sett på noen av de rommene der demokratiet utspiller seg, fra Sikkerhetsrådssalen i FN-bygningen i New York, til Vest-Saharas eksilparlament i en flyktningleir i Algerie.

 

Forsamlingsrommenes arkitektur

Det nederlandske arkitektkontoret XML har kartlagt parlamentssalene i FNs 193 medlemsland og funnet at antallet romtypologier er svært begrenset – til tross for store kulturelle og politiske forskjeller. XML har også utformet en rekke rom for Det europeiske råd i Brussel – med ambisjon om å legge til rette for at åpenhet, tilgjengelighet og synlighet får et fysisk uttrykk i Europas maktsentrum.

 

Biblo Tøyen

Tidligere i år åpnet Biblo Tøyen – et bibliotek og møtested utelukkende forbeholdt unge mellom 10 og 15 år. I tillegg til å romme landets beste samling litteratur for barn og unge, legger lokalene – som kan minne mer om en fornøyelsespark enn et tradisjonelt bibliotek – til rette for spontane møter og aktiviteter. Helle Benedicte Berg har snakket med arkitekt og kreativ utvikler Aat Vos og de andre som står bak prosjektet. – Visjonen har vært å skape et attraktivt og inspirerende tredje sted. Her skal barna være trygge, få nysgjerrigheten stimulert og lære, uten at det koster penger, sier Reinert Mithassel fra Deichmanske bibliotek.

 

Havnepromenaden i Oslo

Den midlertidige havnepromenaden i Oslo strekker seg over ni kilometer, fra Frognerkilen til Kongshavn, og er satt sammen av en rekke steder med svært forskjellig karakter. Ruten er markert med oransje containere satt på høykant, som også formidler informasjon om Oslos nære historie. Et team bestående av blant andre mmw arkitekter og Bjørbekk & Lindheim landskapsarkitekter har stått for utformingen, mens Rodeo arkitekter og White arkitekter har gjort forarbeidet med en prinsipp- og stategiplan.

 

For det øvrige innholdet av Arkitektur N se www.arkitektur-n.no

Følg også med på vår engelskspråklige nettside http://www.architecturenorway.no/

Ute nå

Tekstar frå Sør- og Mellom-Amerika. Mubalegh omset eit utval dikt av brasilianske Conceição Evaristo, som hadde sin forfattardebut i 1990, og har sidan gjeve ut poesi, noveller og romanar. I forfattarskapen sin tematiserer ho nostalgi overfor ei tapt jord, eit tapt Afrika, eit hav av minner, men òg eit håp om noko nytt.

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler