Arkitektur N 2/2013

Gir dagens kompakte skolebygg for dårlig dagslys i klasserommet? Mye tyder på det. Forsker Leif Houck har sammenlignet vinnere og tapere i ti arkitektkonkurranser om nye skoler. Resultatene er oppsiktsvekkende.

Mørke rom
Skolebyggingen i Norge ser ut til å være inne i et paradigmeskifte, sier forsker Leif Houck. Mens det tidligere var vanlig å utforme skolebygg med fingerstruktur, viser undersøkelser at det nå er kompakte skolebygg som vinner arkitektkonkurransene. Men er denne endringen til elevenes beste? Mye tyder på at kompaktskolene gir for dårlig dagslys i klasserommet. Arkitektur N nr.2-13 presenterer Houcks forskningsartikkel. I tillegg har journalist Helle Benedicte Berg snakket med oppdragsgiverne, brukerne og arkitektene for de nye skolene.

 

Også i dette nummeret:

 

Det viktige vedlikeholdet
Avisene er fulle av beskrivelser av forfall i det offentlig rom. Hvorfor er det slik? Og hva gjør vi med det? Landskapsarkitekt i Bymiljøetaten, Reidun Stubbe, deler sine tanker og erfaringer om hva som skal til for å opprettholde gode bymiljøer.

 

Lys og form på Stockholmsmessen
Norske Daniel Rybakken og japanske Oki Sato har formgitt hvert sitt rom; enkle og forfinede steder laget av lys og presist behandlede materialer. Interiørarkitekt Nina Haeg rapporterer fra Stockholmsmessen.

 

Bro over avgrunnen
Ghilardi og Hellsten har bygget en bro over Nord-Europas dypeste fjellkløft. Monteringen av broen var nesten like dramatisk som resultatet.

 

Utsikt over juvet
Med flere besøkende til fossefallet i Gudbrandsjuvet er det blitt behov for et utvidet servicetilbud. Jensens & Skodvins nye kafé gir hjørneplass og utsikt til alle.

 

Filmindustri ved Akerselva
Space Group har omorganisert et gammelt industribygg ved Akerselva til lokaler for Signal mediahus. Her skal arkitekturen danne en scene for utveksling av ideer mellom ulike filmstudioer.

 

 

For det øvrige innholdet av Arkitektur N se www.arkitektur-n.no.

Følg også med på vår engelskspråklige nettside www.architecturenorway.no

Ute nå

Tema «Næringsvett». Det er et tema som brått oppleves som høyaktuelt: Smitteverntiltakene mot koronaviruset rammer nå både næringslivet generelt og kulturfrilansere spesielt, på en måte det var vanskelig å se for seg for bare noen uker siden.

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler